Första intrycket av Windows Phone
Ett nytt namn ändrar inte på det faktum att Microsoft nya mobilsystem bara är en rätt försiktig uppfräschning av Windows Mobile 6.1.
När Microsoft visar upp den senaste versionen av sitt mobiloperativsystem ligger tyngdpunkten helt klart på mobiler med pekskärm och det är hos den typen av mobiler som skillnaderna märks tydligast för användarna genom ett förändrat grafiskt gränssnitt där man anser sig ha gjort pekpennan överflödig. Och visst är Windows Mobile 6.5, eller Windows Mobile som Microsoft föredrar att kalla det, i sin grundversion mera användarvänligt än den föregående 6.1. Man kan dock inte påstå att det är något särskilt nyskapande som Microsoft har lyckats med, snarare har man kommit ikapp och gjort det som tillverkarna av Windows-mobiler gjort i flera år genom att lägga ett eget grafiskt lager ovanpå grundsystemet.
En fördel jämfört med tillverkarnas försök att dölja operativsystemet för användarna är att fingervänligheten är mera konsekvent genomförd och att man aldrig överraskas av att telefonen byter skepnad när man kommer ner till den lägsta nivån, det vill säga när man ska lägga in något i kalendern, skriva ett sms eller använda någon annan basfunktion. Men det är tveksamt om behovet av pekpennan är helt avskaffat.
I samband med lanseringen visades tre mobiler med riktiga stora pekskärmar upp som är nya för den svenska marknaden. Det är givet att i mobiler med skärmar på upp till 4,3 tum kommer den här sortens system bättre till sin rätt än på några andra mobiler. Men jag blir ändå positivt överraskad när jag provar HTC:s lilla Touch 2. Den skulle kunna sägas ha sämst förutsättningar men hanterar det nya gränssnittet förvånansvärt bra. Det bör dock påpekas att undertecknad har ganska små fingrar och någon med stora fingra lär knappast trivas särskilt bra med Touch 2, lika lite som man skulle gilla en telefon med en fysisk knappsats bestående av små knapppar. För egen del är jag benägen att ge godkänt även till skärmtangentbordet i qwerty-läge.
När det gäller övriga större nyheter utöver gränssnittet är dessa i och för sig lyckade förbättringar men även här är det inte särskilt nyskapande i sig utan snarare en anpassning till vad konkurrenter och samarbetspartners redan löst på annat sätt.
Webbläsaren Internet Explorer har fått en ordentlig genomgång och verkar nu vara i klass med Opera som bland andra HTC har använt i sina senaste Windows-mobiler. Den hanterar fullstora webbsidor utan problem och mitt spontana intryck är att den blivit snabbare än Opera när det gäller att rita upp sidor, men det återstår att se exakt hur det ligger till när det finns möjlighet att jämföra webbläsarna sida vid sida.
Microsofts programbutik är tänkt att ge Android Market och Apples App Store en match. Att man öppnar butiken med drygt 250 godkända applikationer samtidigt som man uppger att utvecklarverktygen har laddats ner 110 000 gånger leder till slutsatsen att konkurrenterna knappast har något att frukta även om man skulle lyckas mångdubbla intresset bland utvecklare.
Programbutiken, liksom synk- och back up-funktionen My Phone hör till nyheter som även finns att tillgå i telefoner utan pekskärm. Mobilversionen av Outlook har också förbättras för båda typerna av mobiler. Vi återkommer till dessa funktioner när vi haft tillgång till uppdaterade telefoner under längre tid.
Idag ska de första modellerna med Windows Phone installerat från fabrik börja säljas. De uppgraderingar som HTC utlovat för Touch Pro 2, Diamond 2 och Snap kommer att släppas om två veckor.