Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay...

Fortfarande få som använder mobilen som plånbok

Om man får tro den färska undersökningen Sverige Betalar blir kontaktlösa betalningar allt vanligare - men inte med mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Det är sjätte året i rad som undersökningen ”Sverige Betalar” genomförs av Insight Intelligence i samarbete med PayEx, Edenred och MedMera Bank. Undersökningen baseras på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 74 år. Att svaren baseras på enkäter snarare än faktiskt användande skapar en viss felkälla.

Undersökningen berör både betalningar i butik och på nätet, och visar bland annat att konrtaktlösa kort där man blippar sin betalning blir allt vanligare. Betalning med appar blir också vanligare, men inte främst för köp i butik, utan det är parkeringsplatser och pengaöverföringar via Swish som dominerar där.

Mobiltillverkarnas betaltjänster verkar det dock gå trögt för. Undersökningen har frågat om Apple Pay och Samsung Pay, och bara 3 procent säger sig använda Apple Pay och 2 procent Samsung Pay. Det kan tyckas lite märkligt att fler uppger att de använder Apple Pay trots massiv marknadsföring av Samsung och att Apple Pay bara stödjer ett fåtal banker, men det rör sig om så få som svarat att de använder tjänsten att skillnaden kan vara en ren slump. Apple Pay kan dessutom användas för köp på nätet medan Samsung Pay endast används i butik, vilket kan bidra till skillnaden.

En annan intressant detalj i undersökningen är svaret på frågan: "Om möjligheten finns, använder du din mobiltelefon för att betala i fysisk butik?" Där har andelen som svarat att de aldrig gör det ÖKAT från 59 till 62 procent under det senaste året. Det skulle kunna tolkas som att fler har provat det och bestämt sig för att det är krångligare att betala med mobilen än med kort och kontanter. Andelen som inte känner till att det går att betala med mobilen har sjunkit från 17 till 12 procent, de som gör det ibland har ökat från 19 till 23 procent, och de som uppger att de alltifd gör det ligger oförändrat på 3 procent.