Det har gått ungefär ett år sedan Sony Ericsson lanserade kameratelefonen K800 och nu kommer alltså efterföljaren. Lika revolutionerande som sin föregångare är den inte och det är därför svårt att rekommendera den som redan har K800 att uppgradera till nykomlingen. Men en del nyheter kan K810 bjuda på. Den mest påtagliga är utseendet, för K810 har fått ett lite mer vågat utseende. Det märks att man tänkt lite mer på formen när man begåvat telefonen med en blank framsida och en knappsats med små runda tangenter i metall. Den nya knappsatsen har delvis med kamerans nya funktioner att göra, men är givetvis en formfråga också. Telefonen får onekligen mer karaktär tack vare knapparna och den är inte lika anonym i sin framtoning som K800 var.
Tack vare den blanka framsidan har man även fått nya möjligheter att göra inställningar i kameraläget. De här möjligheterna fanns även i föregångaren, men nu är de betydligt enklare att hitta. När man drar undan linsskyddet tänds snabbknappar till inställningarna upp. Små ikoner bredvid den yttre raden knappar visar genvägar till bland annat bildupplösning, blixt och fokus. På det här sättet blir det betydligt smidigare att ändra från makro till autofokus eller att stänga av blixten snabbt utan att för den skull tvingas in i kamerans menyer och leta.
Linsskyddet till kameran har blivit betydligt smidigare och buktar nu inte ut lika mycket som på K800. Det gör att hela telefonen känns mera kompakt och strömlinjeformad, men innebär framförallt att linsskyddet inte lika lätt går upp oavsiktligt när telefonen ligger i fickan.
Kameran är densamma som i föregångaren K800, den har 3,2 magepixel, riktig blixt och den är då liksom nu en av de absolut bästa mobilkamerorna. I utomhusbilder märker man främst att kameran är lite svag när det gäller starka kontraster i bilder, till exempel i övergången till himlen där det ljusa lätt spiller över på mörka delar och ger ett dimmigt intryck. Blixten gör att inomhusbilder får bra, naturliga färger även när det är dåliga ljusförhållanden.
En stor nyhet i kameran är den nya funktionen Fotofix som ska vara något av ett universalverktyg för misslyckade bilder du tagit med telefonens kamera. I praktiken är det dock något av en besvikelse. Tanken är att funktionen ska korrigera färg, ljus och kontrast i dina bilder, men nackdelen i praktiken är att det inte finns några valmöjligheter alls. Man väljer bara Fotofix med ett klick och låter telefonen göra resten. Oftast blir resultatet omärkbart, så man inte kan se skillnad på före- och efterbilden. Ibland blir bilden sämre och några gånger ser man en förbättring. Särskilt när det handlar om bilder på människor blir resultatet lätt felaktigt. Det kan ha att göra med att vi är känsliga för just felaktiga ansiktsfärger och en person med gult ansikte avslöjas så att säga väldigt snabbt som fel. Bäst fungerar funktionen i bilder med både mörka och ljusa partier där den kan hjälpa till att ljusa upp de mörka delarna. Där fungerar dock den äldre funktionen Photo DJ nästan bättre eftersom man där får möjlighet att välja vilka egenskaper i bilden som man vill förändra. Den funktionen finns i K810 liksom i tidigare mobiler från Sony Ericsson.
Track ID är en tjänst som gjorde sin entré i Walkmanmodellerna, men gör sig mycket bra även i K810. Tjänsten serverar aktuell låttitel, artist och album för musiken du just hör, oavsett om det är i telefonens inbyggda radio eller i en högtalare i närheten.
Jag testade den bland annat genom att spela in en bit från högtalarna i en butik i stockholm. Svaret kom snabbt och rätt, men ett test i en butik med lägre volym på musiken klarade inte telefonen. Funktionen fungerar dock bra för det mesta och den är kul att använda. Visst handlar det lite om nyhetens behag, men det är nästan svårt att inte testa funktionen när man hör någon låt, antingen för att man vill veta titeln eller för att man själv vill se om man kan överglänsa telefonens musikkunnande.
Track Id är ett exempel på när K810 tar hjälp av internet för sina funktioner och sedan tidigare har Sony Ericsson en hel del andra bra tillämpningar som gör K810 till en bra webbmobil. De har först och främst sitt samarbete med Google som inte bara serverar ett bokmärke till sökmotorn. Det ger också funktionen att blogga sina bilder till Googles egna bloggtjänst Blogger. Det är föredömligt enkelt att komma igång och när man startat sin blogg finns sedan menyvalet tillgängligt så snart man tagit en bild. Sedan är kanske inte Blogger den bästa bloggtjänsten för att samla sina bilder, men den som föredrar en annan tjänst (till exempel Flickr) kan givetvis välja att skicka sina bilder dit istället, men då får man använda mms eller vanlig e-post från mobilen. Ett använda e-posten fungerar riktigt smidigt, det är inga direkt förändringar mot K800, men där liksom i K810 är överblicken god och man ser enkelt även bilagor i meddelandena man får.
I meddelandemenyn hittar vi även Sony Ericssons rss-läsare där man kan prenumerera på nyhetsflöden från bland annat bloggar och nyhetssajter. Att anmäla sig till nya sajter kunde dock göras lite enklare. När man med den inbyggda webbläsaren surfar in på en sajt hittar den tillgängliga rss-flöden, men det gäller bara fullstora sidor som läsaren dessutom har svårt att visa. Mobilanpassade sidor har sällan rss-flöde så ofta blir man tvungen att knappa in hela den långa adressen direkt till flödet. Det kan vara lite trixigt, men när det väl är gjort fungerar det bra. Smidigast hade varit om man bara kunde trycka in till exempel www.mobil.se och få serverat de tillgängliga nyhetsflödena för sajten.
Webbläsaren hanterar mobilanpassade sidor utan problem, men att surfa till fullstora sidor är alltså ingen bra idé.
Prestanda
SP Mark-test: 1981 poäng totalt, bilder (PNG) 92 poäng, 3D-spel 7,1 FPS, JVM 2146 p.
Kommentar: Vårt javaprogram som testar prestanda rullar på utan problem och resultatet visar på bra processorkraft. Den ligger dock en bra bit under dagens mest kraftfulla mobiler och på det sättet märks det att K810 hör till en äldre generation.
Batteri
Tillverkaren uppger: 2 timmar, 35 minuter
Batteriets taltid för oss: 3 timmar, 49 minuter
Kommentar: Klart godkänd batteritid för den här telefonen och lite mer än Sony Ericsson vågat uppge. Ännu märks dock tydlig skillnad på telefoner med och utan 3G just inom batteriprestanda.
Frågor och svar
Hur fungerar den formgivna knappsatsen i praktiken?
Trots den mer utstuderade formgivningen går den bra att använda rent praktiskt. Knapparna är placerade med bra mellanrum och de lysande genvägarna till kamerans inställningar förenklar en hel del. Tyvärr måste man trycka hårt för att kamerans avtryckare ska reagera.
Är det en telefon med bra kvalitetskänsla?
Ja, som helhet känns telefonen gedigen och bra. Den ger ett kompakt intryck och den gummiaktiga baksidan ger ett bra grepp. Ett frågetecken är dock joysticken som Sony Ericsson haft problem med i tidigare modeller. Den verkar inte vara förbättrad, men det visar sig i praktiken först efter ett par månader.
Hur bra är kameran?
Den är en av de bästa på marknaden, men förbättringarna från K800 är försvinnande små. Upplösningen är densamma och kameran har fortfarande problem med skarpa kontraster. Dock bättrar blixt och autofokus på intrycket liksom i föregångaren.
Alternativ
Är kameran i fokus är dyra N95 ett alternativ, men även Samsungs Z720 som liksom N95 dessutom har turbo-3g. Prisskillnaden mellan K810 och K800 är sällan stor, men det kan löna sig att leta rea-priser på K800.
Plus
Track ID
Riktig blixt
Minus
Blygsamma förbättringar
Telefoni&data8
Multimedia 8
System och program 8
Användarupplevelse 9
Material&kvalitet 8
TOTALT82 %
X Kamera
X E-postprogram
X Html
X Fm-radio
X Musikspelare
X Minneskortsplats
Smartphone
X 3G
X Edge
Turbo-3G
W-lan
X Bluetooth
Sony Ericsson K810i
Typ: 3G samt trippelband gsm
Vikt: 103,5 gram
Mått: 106 x 48 x 17 mm
Taltid: 2 timmar 35 minuter
Standbytid: 400 timmar
Wap: 2.0
Minne: 75 mb internt, levereras med 128 mb Memory Stick Micro
Internet och datafunktioner: E-post, gprs, wap, webbläsare (Netfront), rss-läsare
Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth, usb och ir
Röststyrning: Ja
Ringsignaler: Mp3, aac, aac+, aac++, amr, wav, polyfona, midi
Telefonbok: Namn, nummer, webblänk, adresser och anteckningar liksom e-post och bild kan lagras.
SAR-värde: 1,31 watt/kg
Skärm: 262 144 färger i tft-skärmen, 240 x 320 pixel
Spel: Spelen Extreme Air Snowboarding 3D och Tennis Multiplay medföljer, samt möjlighet att ladda in javaspel och -program.
Kamera: 3,2 megapixel med autofokus, blixt och videoinspelning.
Övriga funktioner: Alarm, kalender, miniräknare, tidtagarur, mp3-spelare, diktafon, webbläsare, fm-radio, track-id.
Tillbehör: Laddare, stereoheadset och usb-kabel medföljer liksom cd med synkprogramvara.
Uttag för extern antenn: Ja
Tillverkarens hemsida: www.sonyericsson.com... />Pris: 3800 kronor