https://www.mobil.se/nyheter/framtidens-sim-kort-kan-sitta-i-processorn
564849
Ny teknologi från ARM

Framtidens SIM-kort kan sitta i processorn

Ett nano-SIM-kort är onekligen ganska litet. E-SIM är ännu mindre. Men faktum är att de båda är rena bjässarna jämfört med den nya SIM-kortsvariant som chippdesign-firman ARM nu föreslår, nämligen ett SIM-kort inbyggt direkt i processorn.

Framtiden kan bjuda på en intressant ny lösning kallad iSIM. Detta om ARM får som de vill, åtminstone. Chippdesign-företagets nya idé bygger nämligen på att SIM-kortet integreras direkt i processorn. Lösningen är primärt tänkt att användas i Internet of Things-enheter av mer kompakt slag, men det finns egentligen inget som säger att man inte skulle kunna använda teknologin även i framtida smartphone-modeller, så länge tillverkare och operatörer är med på tåget. I stort sett samtliga smartphones, Iphone som Android, bygger i dag på Arms processorteknik, så det finns goda chanser att tillverkarna lyssnar.

En kvadratmillimeter

Det finns huvudsakligen två poänger med ett SIM-kort i processorn. Det ena är att det sparar en hel del plats, då iSIM-lösningen enligt ARM inte tar mer än en kvadratmillimeter yta i anspråk, det vill säga försvinnande lite utrymme. Men den största och kanske mest intressanta vinsten för tillverkarna är den betydligt lägre produktionskostnaden för SIM-kort och de komponenter som är relaterade till det. Skulle någon operatör vara intresserad, så kan de första telefonerna med teknologin kunna vara verklighet redan före årsskiftet.