Fuktig natt kan vara lika illa som en regnskur
Nu har vi kommit till slutet av vårt test av hur mobiltelefoner klarar vardagens olyckor. Sista grenen är en fuktig natt. Som extranummer tar vi och hivar ett par telefoner från balkongen ner i asfalten.
Scenario: Kräftskivan
Det är en lördagskväll i början av av september, och ni har kräftskiva. Regnet strilar till och från, men på kräftskivor ska man sitta ute, så ni har spänt upp en presenning som ni hängt kulörta lyktor under. Framåt kvällen börjar det bli litet för kyligt, så ni flyttar inomhus med glasen, men ni lämnar kräftskal och disk ute till morgondagen. Även en och annan mobiltelefon, visar det sig.
Metod:
Telefonerna fick ligga ute, men i skydd från direkt regn i 6 timmar en dag med fuktig luft och återkommande regn.
Utfall:
LG KE 970 Shine:
Telefonen fungerar som vanligt, utan synbara men.
Nokia 2626: Telefonen fungerar utan några problem.
Samsung X520: Telefonen fungerar bra, utan nya skavanker.
Samsung Z240: Telefonen har fått kondens på ytterskärm och kameralins, och har hängt sig.
Sony Ericsson K220i: Telefonen fungerar som vanligt, men har fått kondens på kameralinsen.
Kommentar:
Resultatet överraskar oss en smula. Vi hade väntat oss att samtliga telefoner skulle klara sig igenom det här momentet utan men. Det handlade ju trots allt inte om direktkontakt med vatten den här gången. Men testet visar att även riktigt fuktig luft kan ställa till med skada för mobilen om de exponeras under en längre tid.
Än en gång har vi riktig tur med vädret, och får en dag med ihållande strilande regn. Tänk att man kan bli så glad över dåligt svenskt sommarväder!
SLUTKOMMENTAR:
En kamera och en skärm. Det är allt vi lyckats ha sönder efter åtta testmoment där de flesta telefoner fick delta i samtliga grenar. Det är helt klart att mobiltelefonerna tål mer än vad vi först trodde. Värt att notera är dock att det var testets dyraste telefoner som tålde olyckorna sämst. Vatten och fukt är mobiltelefonens värsta fiende, extrema temperaturer och stötar är de betydligt mindre känsliga för. Och även vätskan brukar gå bra, bara man torkar telefonen fort. Nokia och Sony Ericsson hade gott kunna ställa upp på testet, deras telefoner klarar olyckor bra.
Men det kommer mera! Som uppföljning har vi utsatt Sony Ericssons flaggskepp P1i för samma behandling, och ställt utfallet mot den billiga K220i från samma tillverkare. Klarar den dyrare telefonen sig mot den billigare? Läs mer i oktobernumret av mobil, eller följ resultatet här på webben.
Vi kunde inte låta bli. Samma balkong som förut, men denna gång med asfalt som underlag. Två av testets riktiga överlevare, Nokia 2626 och Sony Ericsson K220i fick göra hoppet. För K220i blev det sista resan, efter hoppet fungerade inte längre skärmen. Men Nokia 2626 tuffade på som vanligt, efter att tangentbordet fått tryckas på plats igen.
Kommentar:
Om din telefon överlever det här är det rena turen.
Det skar i hjärtat att slänga ut K220i, som jag blivit särskilt fäst vid. Den ska få en ordentlig begravning.