Samsung hakar på trenden

Galaxy S9 kan få chipp med dedikerad AI-processor

Att förse en smartphone med dedikerad processorkraft för artificiell intelligens är snart en lika etablerad high end-trend som kantfria skärmar. Googles Pixel 2, Apples Iphone X och Huaweis Mate 10 är bara några exempel på telefoner som begåvats med så kallade neuralmotorer. Och enligt uppgifter till koreanska The Investor så ska Samsung vara på väg att förse sin kommande enhet Galaxy S9 med liknande teknologi.

Publicerad:

26 okt 2017 - 13:20

Uppdaterad:

26 okt 2017 - 13:20

Jo, vi är med på att begreppet ”neuralmotor” kanske kan vara fel. Men det finns faktiskt i nuläget inget etablerat uttryck som beskriver konceptet som ”alla” tycks vilja förse sina telefoner med just nu. Apple kallar det för en ”neural engine” och Huawei väljer att säga ”neural processing unit”. I båda fallen handlar det om att man vikt processorkraft på chippet till just artificiell intelligens. Hela idén är att huvudprocessorn inte ska behöva belastas med den förhållandevis tung arbetsbörda som artificiell intelligens oftast innebär. Och att Samsung inte vill vara sämre säger sig nästan självt. Därför lär sannolikt nästa flaggskepp – Galaxy S9 – bli den enhet som får dedikerad AI-kraft inbyggd i chippet. Åtminstone om man får tro koreanska The Investor, som hävdar att Samsung gjort stora investeringar på området. 

Kinesisk tillverkare

Det ska vara det kinesiska AI-företaget DeePhi:s AI-chipp som fångat Samsungs intresse och renderat en större investering från den koreanska elektronikjätten. DeePhi utvecklar just AI-chipp för portabla enheter, baserade på så kallade neuronnät. Galaxy S9 nämns inte specifikt i The Investors rapport, men å andra sidan lär Samsung knappast hinna med i svängarna om man inte förser nästa flaggskepps-enhet med teknologin. Således skulle det vara chippet Exynos 9810 som kommer att begåvas med en AI-processor. Vilken typ av AI Samsung tänkt använda kraften till kan man förstås bara spekulera i, men både Google och Huawei har visat intressanta AI-baserade applikationer på fotosidan, och Apple har som bekant sin ansiktsidentifiering med Face ID. Galaxy S9 förväntas släppas i mars nästa år. 

.

.

 

.