Flaggskepp på ingång

Galaxy Tab S2 lanserad

Samsung har lanserat Galaxy Tab S2 med både specifikationer och en hel uppsjö med bilder.

Publicerad Uppdaterad

Efter en hel del rykten har Samsung nu äntligen dragit undan ridån för Galaxy Tab S2, tillverkarens nästa flaggskepp för surfplattor. Både prestanda och storlek ser ut att möta förväntningarna, med liknande hårdvaruspecifikationer som de i Galaxy S6. Galaxy Tab S2 kommer i svart och vitt samt i storlekarna 9,7 tum och 8,0 tum. De två olika modellerna kommer också gå att köpa med stöd för antingen wlan eller wlan och LTE. Du kan välja mellan 32 GB eller 64 GB lagringsutrymme med plats för upp till ett 128 GB microSD.

Inget skiljer de två storleksmodellerna åt förutom just storlek, batterikapacitet och vikt. Den större modellen har 5,870 mAh medan den mindre har 4000 mAh. Måtten för den Tab S2 på 9,7 tum är 169 x 237,3 x 5,6 mm och väger 389 gram, modellen på 8,0 tum har måtten 134,8 x 198,6 x 5,6 mm och väger 272 gram. Rykten har menat på att plattan skulle bli mellan 5,2 till 5,5 mm tjock, något som alltså antingen varit felaktig information eller något man valt att inte göra. Den är dock fortfarande tunnare än Ipad Air 2. Vikten gäller för wlan-modellerna.

Resterande specifikationer är samma oavsett storlek och form av stöd för uppkoppling. Galaxy Tab S2 kommer med en Super AMOLED-skärm med en upplösning på 2048 x 1536 pixel (QXGA). Plattan bär på en åttakärnig processor med två grupper av kärnor där de ena fyra kärnorna har 1,9 GHz och den andra ligger på 1,3 GHz. Galaxy S6 har i jämförelse två grupper med fyra kärnor vardera med ena på 2,1 GHz  och den andra på 1.5 GHz. Vilken modell av processor det är står inte, att det skulle vara något annat än tillverkarens egna Exynos 7-processor är dock inte särskilt troligt.

I övrigt finner vi 3 GB RAM, en bakre kamera på åtta megapixel och en främre på 2,1 megapixel. Wi-Fi Direct, batterisnåla Bluetooth 4,1 och GPS finns också med enligt standard. En fingeravtrycksläsare ligger som med Galaxy S6 under hemknappen, och Android 5.0 Lollipop driver hela paketet.

Samsung skriver att Galaxy Tab S2 ska erbjuda “förbättrade valmöjligheter för produktivitet och multitasking.” Vi hoppas det betyder att Samsung i alla fall kommer att bjuda på några överraskningar när det gäller själva mjukvaran. Hårdvarumässigt ser surfplattan ut att leva upp till förväntningarna för ett flaggskepp i det här segmentet, men några ordentliga överraskningar ser vi inte till.

Surfplattan Samsung Galaxy Tab S2 ska släppas i svenska butiker under augusti och det gäller alla versioner, både med och utan simkortplats och i båda storlekar alltså.

Källa