https://www.mobil.se/nyheter/garmin-lanserar-ny-serie-lyxklockor
566725
Nyheter
Garmin Marq Collection

Garmin lanserar ny serie lyxklockor

● BILDSPEL
För den som gillar att drömma om den ultimata hobbyprylen har Garmin nu en serie lyxklockor för piloter, seglare, racerförare, triathlontävlare och äventyrare.

När Garmins konkurrent Fitbit arbetar med att göra sina motionsklockor så billiga som möjligt ser Garmin en nisch åt andra hållet och lanserar Marq-serien i prisintervallet 16 000 - 27 000 kronor. Det säger sig själv att man med sådana prisnivåer inte talar om prisvärde, men samtidigt finns det som bekant ingen övre gräns för hur mycket folk är beredda att betala för en klocka som bara visar tiden, och det finns en viss logik i att även funktionsklockor kan ha en nisch som smycke och social symbol.

Med detta i åtanke har Garmin lanserat sin klockserie Marq, med fem modeller som var och en riktar sig till en av företagets huvudsakliga målgrupper. De fem klockorna har alla samma hårdvara i botten med en grundfunkionalitet som känns igen från Garmin Fenix 5 Plus-serien. Det involverar en skärm som alltid är på och som gör sig bäst utomhus, notifieringar till armen, tränings- och hälsofunktioner och betaltjänsten Garmin Pay som stöds av ett antal svenska banker. Däremot skiljer sig klockorna åt i designen och var och en har unika funktioner anpassade för att tilltala målgruppen.

Marq Aviator vänder sig till piloter. Urtavlan har lokal tid och två ytterligare tidszoner angivna med flygplatskod. Kartfunktionen är fokuserad på flyginformation och det finns en knapp för att snabbt navigera till närmsta flygplats om behov av nödlandning skulle uppstå.

Marq Driver riktar sig till racerförare, eller de som gillar att drömma om racing. Klockan känner med GPS:en automatiskt av om du befinner dig på någon av 250 kända racingbanor, och aktiverar då automatiskt funktioner som låter dig hålla reda på var du är på banan och kan via Bluetooth automatiskt läsa upp mellantider och liknande.

Mark Captain är för båtfolk, och har särskilda funktioner för seglingsnavigering, och urtavlan visar vindstyrka och tidvatten i din hemmahamn. Här finns också en automatisk detektering om du skulle plurra, och du kan till och med styra båten via klockan om den har rätt programvara.

Mark Expedition fokuserar på äventyrare, med fokus på topografiska kartor, höjdmätare, kompass och liknande. Den har också stöd för att skicka och ta emot meddelanden med satellitkommunikatorn Inreach Mini.

Mark Athlete är en renodlad sportklocka med fokus på extremsporter som triathlon och Iron Man. Här fokuserar urtavlan på träningsstatistik som syreupptagningsförmågan och återhämtningstid.

Alla fem klockorna börjar säljas nu i mars.

Ämnen