https://www.mobil.se/nyheter/globala-mobilforsaljningen-foll-hela-6-procent-senaste-aret
566142
Nyheter
Samsung tog hård smäll

Globala mobilförsäljningen föll hela 6 procent senaste året

Analysfirman IDC har kommit med färska siffror rörande smartphoneförsäljningen i världen under årets tredje kvartal. Och det är alldeles uppenbart att tillverkarna behöver komma med någonting nytt och spännande om man ska få fart på segmentet.

Kameralösningar med fyra-fem linser, böjbara skärmar och 5G. Ja, att vi står inför flera stora teknikskiften när det handlar om smartphones råder det inget tvivel om. Än mindre tvivel råder dessutom om att nyheterna behövs mer än någonsin. Enligt färska siffror från analysjätten IDC så sjönk nämligen den globala smartphoneförsäljningen med inte mindre än 6 procent under det tredje kvartalet, jämfört med samma period 2017. Rapporter om långsammare uppgraderingscykler och mättade marknader börjar bli vardagsmat vid det här laget. De tillverkare som går mot strömmen kommer från Kina och erbjuder hög prestanda till mycket konkurrenskraftiga priser. 

Samsung hårt drabbade

Precis som tidigare framkommit så är det primärt Samsung som fått ta smällen när kinesiska konkurrenter som Huawei, Oppo och Vivo går framåt. Koreanerna levererade 13,4 procent färre smartphone-enheter under tredje kvartalet 2018 än man gjorde 2017. Samtidigt har man fått en ny utmanare på andraplatsen över världens största smartphone-leverantörer i form av Huawei, som knipit positionen till stor del med hjälp av framgångarna för P20-serien. Om nya finesser och kanske framför allt 5G kan locka konsumenterna att börja handla i högre utsträckning återstår förstås att se.