Godis för ögat

Efter massivt hemlighetsmakeri har LG släppt sin designmobil Chocolate. Unik och liknar inget du sett förut säger LG. Vi kan snabbt konstatera att den är charmig och väcker mycket uppmärksamhet. av Erik Mörner

Publicerad Senast uppdaterad

Det är utan tvekan design som sticker ut när Chocolate nu kommit till Sverige efter att ha sålt bra i LG:s hemland Korea. Telefonens ytterst avskalade yttre avslöjar inte särskilt mycket och om den sticker ut så är det just för att den nästan helt slät och i det närmaste helt enfärgad. Det är inte helt uppenbart att det är en mobiltelefon och kanske är det intresseväckande. Hur som helst drar Chocolate många nyfikna blickar till sig. Av de tjugotal personer som sett telefonen under tiden jag testat är det faktiskt ingen som inte uttalat sig gillande. Ett så positivt mottagande har jag aldrig varit med om, eftersom designtelefoner annars brukar attrahera en grupp medan andra rynkar på näsan. Hela tanken bakom designade mobiler är ju att man ska hitta en som passar just dig och den här telefonen verkar onekligen ha många potentiella köpare.

Till utseendet är hela framsidan av telefonen gjord i ett stycke och därför är alltså skärmen täckt av samma yta som sedan sträcker sig ner över de speciella touch-knapparna. De här knapparna ger intrycket av att vara infällda i skärmen och de ger alltså inget som helst motstånd när man trycker på dem. Det räcker med att lätt nudda vid respektive knapp och känslan är densamma som när man pekar med fingret direkt på skärmen.

Det som gör att de här knapparna ser så speciella ut och bidrar till helhetsintrycket är att de inte syns. Det gäller när telefonen är ihopskjuten. Så snart man skjuter fram knappsatsen med siffror så visar sig touch-knapparna på framsidan i form av tunna och lysande röda symboler. Sifferknapparna är utformade som traditionella knappar på vilken mobil som helst med den enda skillnaden att de är svagt schackrutefärgade; varannan knapp grå, varannan knapp svart. När man använder telefonen så samspelar de här olika typer av knappar, men det kan vara lite svårt att växla mellan dem som man måste göra.

Telefonens menyer är som så många andras uppbyggda av ikoner och mellan dem kan man styra med touch-knapparnas pilar. När man kommer till en webbsida i mobilen och ska bläddra uppåt och neråt visar touch-knapparna sitt praktiska tillkortakommande. Just där är de omständiga att använda eftersom det är svårt att snabbt trycka upprepade gånger för att bläddra neråt. Håller man istället ner fingret på touch-knappen hoppar den ner en skärmhöjd i taget, men det tar ändå tid. I menyerna däremot finns det snabbval så där kan man hoppa rätt både snabbt och enkelt med hjälp av sifferknapparna.

Menyn i telefonen är logisk och påminner en del om de man hittar i Sony Ericssons telefoner men med lite fler starka färger som asiatiska tillverkare verkar gilla, inget störande dock. Under Foton hittar man de bilder man har tagit med telefonens kamera. Här kan det vara svårt att hitta rätt bild om man letar efter en speciell. Bilderna visas inte som minatyrer utan som en lista med filmamn i bokstavsordning. Man kan visserligen se vilken bild som tagits sist i ordningen, men vill man bläddra mellan bilderna måste man välja att visa en bild i taget för att sedan gå tillbaka till listan med filnamn och välja en ny bild.

Kameran är på 1,3 megapixlar och tar bra bilder i både dagsljus och lite mörkare förhållanden, inomhus. Det är en fördröjning på ungefär en sekund från det att man trycker ner avtryckaren till dess att bilden tas. Tyvärr har telefonen ingen programvara för att storleksförändra bilder du redan tagit och därför måste man välja bildstorlek innan man tar, om man vill skicka bilden som mms eller ta en mer högupplöst som inte kan skickas via mobilnätet.

Avtryckaren till kameran sitter på långsidan av telefonen och är en av få synliga knappar på utsidan. Allt är väldigt avskalat. Den enda kabelanslutningen hanterar till exempel både laddaren och handsfree och den skyddas dessutom av en diskret svart liten lucka. Har man som jag tidigare bara sett telefonen på bild överraskas man av att den är mindre och tunnare än den ser ut. Avsaknaden av knappar i hopfällt läge gör faktiskt att det på bild är svårt att få referensramar för att uppskatta storleken. Den är lite mera långsmal, men annars ungefär lika stor som ett kreditkort.

Precis som med ett par exklusiva glasögon följer det en liten putsduk med telefonen och det kan onekligen behövas. Den blanka ytan får lätt fettfläckar och även om man kanske inte tänker på det normalt syns det tydligt om man ser på telefonen i ljuset. Det har säkert att göra med att man öppnar telefonen genom att trycka direkt på skärmen med tummen.

De här fläckarna är kanske inte så uppseendeväckande, men det kan ljuden från telefonen definitivt vara. När den startar ger den ifrån sig ett skarpt metalliskt ljud som känns faktiskt känns kvalitativt och förtroendeingivande. När man skjuter fram knappsatsen kommer en ljudeffekt och dristar man sig sedan till att röra knapparna kommer ljudeffekter för minsta lilla vink du ger telefonen. Lyckligtvis går det här dock att stänga av.

Det återstår givetvis att se vad LG:s konkurrenter gör, men nylanserad som den är så känns KG800 helt klart unik. Mobiltillverkarna använder sig av samma underleverantörer så är det svårt för någon att vara helt unik, men i det här fallet är det LG som är först ut. Samsung har visat mobiler med samma typ av touch-knappar som Chocolate är försedd med, men LG hann först med telefonen ut i butikerna. Det kan visa sig viktigt och knapparna är ju inte det enda speciella med telefonen. Blir de däremot vanligt förekommande hos fler tillverkare får LG förmånen att vara föregångaren som alla kommande jämförs med. Då kan Chocolate bli LG:s egen Razr.

Innan du köper

Känn på den, för det är svårt att skapa sig en uppfattning från bilderna. Då har du också möjlighet att titta närmare på konkurrenterna, för med designlurar är det nästan en förutsättning att se dem live.

Alternativen

Som unik designlur har LG dåligt med konkurrens. Razr är en lättippad konkurrent liksom kanske Slvr och Nokias lite äldre lyxlur 8800.

Betyg 74 %

Telefoni&data 8

Multimedia 7

System och program 8

Användarvänlighet 7

Prestanda och minne 7

Bra köp!

Plus

Unik design

Kvalitetskänsla

Minus

Bildvisningen

Lite svåra knappar

LG KG800

Typ: Trippelband GSM 900/1800/1900

Vikt: 102 gram

Mått: 95 x 48 x 15,2 mm

Taltid: Upp till 5 timmar

Standbytid: Upp till 200 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post

Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth

Röststyrning: Nej

Ringsignaler: 64 stämmor (polyfona) och mp3

Telefonbok: 1000 telefonposter. Kan synkroniseras med dator.

SAR-värde: 0,117 watt/kg

Skärm: 262 000 färger i tft-skärmen på 2,0 tum, 176 x 220 pixel

Spel: Ett följer med, Sudoku. Möjlighet att ladda in javaprogram och -spel.

Kamera: 1,3 megapixel med blixtlampa och videoinspelning

Övriga funktioner: Alarm, miniräknare, Enhetskonverterare, världsur, kontakter, kalender, anteckningar, diktafon, musikspelare

Tillbehör: Telefonen levereras i en designad box tillsammans med stereohandsfree med fjärrkontroll, datakabel, putsduk, laddare och tygpåse.

Uttag för extern antenn: Ja

Tillverkarens hemsida: nordic.lge.com/
/>Pris: 4300 kronor