Röstakriverad framtidsoptimism

Google Assistant ska börja leverera goda nyheter på begäran

Att få en snabb sammanfattning av dagens nyheter är ett populärt användningsområde för AI-assistenter. Och med Google Assistant ska man inom kort kunna få enbart goda nyheter levererade, om man vill.

Publicerad Uppdaterad

AI-assistenterna har inte slagit igenom i Sverige på allvar ännu. Men med Google Assistant på svenska så ser vi ut att kunna vara nära en vändpunkt, och kanske kommer den stora revolutionen på blågul mark när även Googles AI-högtalare får tillgång till svenskan. I resten av världen är företeelsen desto mer etablerad, och även här i Sverige är det inte ovanligt att vi använder assistenterna på engelska, då vi är förhållandevis bra på språket. Ett populärt användningsområde är att få nyheterna upplästa via sin AI-assistent, och den saken har Google nu tagit fasta på i utvecklingsarbetet med Google Assistant. För att få en ”balanserad nyhetsdiet” (jo, vi tackar) så har man nämligen utvecklat en funktion som levererar enbart goda nyheter. 

Inget trams

Tanken är att man ska kunna be Google Assistant att ”berätta någonting bra” och få ett antal positiva nyheter upplästa för sig. Google är noggranna med att poängtera att det inte handlar om trams av typen ”katt räddad ur träd eller hund blir bästa kompis med en skallerorm”, utan att det handlar om nyheter med en viss tyngd. Det kan röra sig om forskningsframsteg eller om en studie som påvisat en god utveckling inom ett visst område. Källorna kommer att variera, men man har tagit hjälp av organisationen Solutions Journalism Network när det handlar om urvalet. Funktionen lanseras nu på engelska för alla enheter som har Google Assistant ombord, från mobiltelefoner till AI-högtalare. Huruvida en svensk variant på temat är på gång är i nuläget oklart. 

Källa