Rätten att radera sina konton

Google inför hårdare krav på app-konton

Google inför nu hårdare regler för apputvecklare för att användare lättare ska kunna radera sina konton.

Publicerad Uppdaterad

Google har nu beslutat att man ska införa hårdare krav kring användarnas rätt till sin egen data, och kommer att tvinga app-utvecklare att göra et enkelt att radera konton som är knutna till appar. Det gäller konton som användare måste skapa för att kunna använda en specifik app. För tillfället omfattar Googles regler för datasäkerhet att användare kan kräva att få konton och tillhörande information raderade.

Nu kommer Google att göra reglerna mer omfattande, och nästa steg är att appar som tillåter att användare skapar ett konto (inifrån programmet) "också tillåta användare att begära att deras konto raderas." Det här alternativet måste vara "lätt att upptäcka" både i själva appen och utanför, som på webben. Det sistnämnda gör det till exempel möjligt för en användare att begära borttagning av ett konto och dess data utan att behöva installera om en app. Utvecklare måste tillhandahålla dessa länkar till Google, med Play Butik direkt ovanför den webbadressen i applistan. Google poängterar också att tillfällig inaktivering, permanent inaktivering eller "frysning" av appkontot inte räknas som kontoborttagning, utan kontot och informationen måste raderas. Om utvecklaren behöver behålla vissa uppgifter av legitima skäl, till exempel för säkerhet, bedrägeribekämpning eller regelefterlevnad, måste användare informeras som detta i appens sekretesspolicy.

Utvecklare måste svara på Googles frågor om datalagring senast den 7 december 2023, och de nya reglerna kommer att börja träda i kraft tidigt 2024.

Källa