Två är okej

Google: Ingen Androidmobil får ha tre sensorpaneler

Google har lagt ut riktlinjer för hur Androidtillverkarna bör utforma skärmarna.

Publicerad Uppdaterad

Sensorpaneler som går in i skärmen kan vara ett bra sätt att få ut maximal skärmyta på telefonen, men det kan förstås också ställa till det för apputvecklare som får svårt att förutse var på skärmen det kan finnas svarta fläckar som användaren inte ser. Med Android P blir sensorpaneler i skärmen, eller "cutouts" som Google kallar dem, en standardiserad del av Android, och då passar man också på att ge lite instruktioner för vad man anser vara lämpligt för att inte ställa till det för Android eller apputvecklare.

Enligt Googles blogginlägg bör en Androidmobil inte ha två utskärningar i skärmen på samma sida, eller sensorpaneler på skärmens långsidor. Däremot är det alltså okej att ha två sensorpaneler, om den ena sitter i skärmens topp och den andra i botten. Ännu har ingen tillverkare försökt sig på att bygga en sådan telefon, men ZTE har faktiskt visat upp en konceptmobil med en sensorpanel i vardera ände.

Blogginlägget från Google innehåller råd till apputvecklare som vill få ut maximalt av mobilens skärm, och vilka möjligheter Android P ger på telefoner med sensorpanel. Google rekommenderar att utvecklare testar sina appar på telefoner med sensorpaneler som kan köra betaversionen av Android P, till exempel Essential eller Oneplus 6.

Källa