I stället för virtuella knappar

Google kan ha läckt geststyrning i Android P

En skärmdump på Androids utvecklarblogg råkade visa mer än vad Google tänkt sig.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen handlade blogginlägget från Google om något helt annat, men skarpögda betraktare noterade direkt att navigeringsfältet på skärmdumpen inte alls såg ut som det brukar i Android, och att Google snabbt tog ner skärmdumpen bara förstärkte misstankarna om att vi faktiskt fick se något nytt och ännu inte lanserat.

Navigeringsfältet visade en bakåtpil och en bredare list misstänkt lik den på Iphone X som används som visuell indikation på var du påbörjar svepgesterna som ersätter telefonens hemknapp. Det ligger alltså nära till hands att anta att Google åtminstone överväger svepgester som alternativ till virtuella hemknappar i Android P. Att ha kvar bakåtknappen i det läget känns förstås lite malplacerat, men det kan ju vara ett pågående arbete där man ännu inte ersatt bakåtknappen.

Hur svepgester i Android kan komma att fungera i praktiken ger Oneplus ett exempel på. Man har nämligen föregripit Google och introducerat svepgester som alternativ i sin uppdatering av Oneplus 5 och Oneplus 5T till Android 8.1 som nyligen börjat skickas ut. Väljer man det alternativet försvinner de virtuella hemknapparna. Sveper man uppåt från mitten av skärmens nedersida kommer man till startsidan som om man tryckt på hemknappen. Sveper man och håller kvar halvvägs upp får man i stället flervalsmenyn. Det här är mer eller mindre precis likadant som på Iphone X. Ios saknar bakåt-knapp, men på Oneplus 5 får du bakåtknappsfunktionen genom att svepa upp från nederkanten antingen på vänster eller höger sida om mitten. Gränssnittet är alltså tänkt att fungera lika bra för vänster- som för högerhänta.

Troligen kommer en eventuell svepmeny i Android P inte att bli exakt identisk med Oneplus lösning, men att svepstyrning nu ligger i tiden blir allt tydligare. I bakgrunden ser vi hur Palms Web OS, Nokia Maemo och Blackberry OS som hade svepgester långt före det blev coolt står och tjurar.

Källa