Pressar tillverkare

Google kräver kontroll över Android

De senaste månaderna har Google gjort klart för flera stora tillverkare och operatörer att man vill ha sista ordet när det gäller modifieringar av Android och samarbeten med olika innehållsleverantörer.

Publicerad Senast uppdaterad

När Google ska lansera nya versioner av Android brukar man samarbeta med en utvald tillverkare som får tidig tillgång till Android-koden mot att man släpper en produkt där man inte gjort några tillägg eller modifieringar av Android. De två senaste exemplet är Motorolas surfplatta Xoom och Nexus S som togs fram tillsammans med Samsung.

Redan från början fick övriga tillverkare av telefoner och telefon-komponenter finna sig i att vänta på nya Android-versioner en tid. Men enligt flera källor som Bloomberg Businessweek varit i kontakt med har Google de senaste månaderna blivit betydligt tuffare mot tillverkare som vill få tillgång till de senaste Android-versionerna.

Google hävdar visserligen att man alltid förbehållit sig rätten att ha synpunkter på hur tillverkarna ändrar i koden och vilka typer av innehållsleverantörer som operatörerna knyter till sig. Flera källor vittnar nu om att Google nu börjat ställa hårdare krav. Bland annat ska man ha försökt försena operatören Verizons lanseringar av Android-mobiler eftersom Verizon använder sig av Microsofts sökmotor Bing i sina telefoner.

Den senaste tiden har man också valt att hålla inne med koden för Android 3.0 med motiveringen att  man inte är helt färdig med utvecklingsarbatet, trots att andra Android-versioner gjorts tillgängliga i ett tidigare skede av utvecklingen. Version 3.0, även kallad Honeycomb, finns nu bara hos ett fåtal stora tillverkare.

Anledning till de hårdare kraven från Googles sida ska vara att man vill minska den fragmentisering som ibland framhålls som ett problem. Olika Android-enheter skiljer sig för mycket åt från varandra och att en app är skriven för en viss Android-version är ingen garanti för att den fungerar på telefoner med den versionen.