https://www.mobil.se/nyheter/google-l-gger-ner-project-tango-f-r-ar
564487
Nyheter
ARCore ersätter

Google lägger ner Project Tango för AR

Google har meddelat att deras satsning på särskilda mobiltelefoner för Augmented Reality läggs ner.

När Project Tango startade för tre år sedan var Augmented Reality fortfarande ett framtidslöfte och satsningen var ambitiös. Telefoner med ett särskilt sensorpaket skulle kunna skapa sig en bild av det rum man befann sig i för att med hjälp av den mappa in virtuella föremål, så att man på mobilens skärm kan kombinera verklighet med simulation.

Det tog dock rätt lång tid innan den första Tango-mobilen kom, för drygt ett år sedan (totalt blev det två), och på den tiden hann AR-tekniken avancera på bred front. Resultatet var att den Augmented Reality-upplevelse som Tangomobilerna levererade inte framstod som särskilt mycket bättre än den som appar kunde åstadkomma med mobilens vanliga kamera.

Apple har lanserat ARKit, som är ett utvecklargränssnitt för Augmented Reality-appar som fungerar på alla nyare Iphone, och Google hängde på med ARCore. Och det är nu ARCore, som är en del av Androidstandarden, som helt ska ersätta Project Tango.

Via Twitter meddelar Project Tango att stödet för Tango och dess mobiler upphör den 1 mars 2018. Ett rimligt beslut, men det måste vara surt för de som ville ligga i framkant och köpte någon av de rätt dyra Tangomobilerna Lenovo Phab2 Pro eller Asus Zenfone AR.