Nu ingår totalt 30 bolag

Google ny tung medlem i Universal Stylus Initiative

Styluspennor har så sakteliga börjat göra comeback, inte minst när det gäller surfplattor och hybrider av olika slag. Och nu kommer allt fler rop på en standard, inte minst från organisationen Universal Stylus Initiative, som nu fått en ny tung medlem i form av Google.

Publicerad Uppdaterad

Styluspennan har gjort en intressant resa. Från början fanns inte en smartphone eller PDA (googla det, om du är född på norra sidan av 1995) som inte levererades tillsammans med en penna, som användes på ungefär samma sätt som vi idag använder våra fingrar med telefoner och surfplattor. Det var efter den bortgångne Apple-grundaren Steve Jobs idiotförklaring – för det får man nog ändå kalla det – av konceptet i samband lanseringen av den första Iphone-enheten 2007 som företeelsen mer eller mindre gick i graven. Samsung har förvisso hållit fast vid teknologin med sina Note-phablets och Microsofts Surface-enheter har stöd för stylus, men annars är det paradoxalt nog just Apples återinförande av stylusen som ett Ipad Pro-tillbehör som fått företeelsen att vädra ny morgonluft. Men det finns ett i-landsproblem med styluspennor: de är följer inte samma standard. Det vill organisationen Universal Stylus Initiative ändra på. 

Släppte protokoll 2016

Nu har USI fått en ny och i techsammanhang mycket tung medlem. Så tung en medlem kan bli, skulle vi nog påstå. För det är nämligen Google som nu hakar på, och man är inte ensamma. Även 3M Touch Systems, Lattice Semiconductor, Maxeye SMart Technologies, MyScript och Tactual Labs har hakat på. Totalt har UFI därmed nu 30 medlemmar, och möjligen har det därmed börjat dofta lite standardisering. UFI släppte redan 2016 en specifikation på ett icke-proprietärt protokoll som hårdvarutillverkarna ska kunna använda sig av om de vill följa en standard. En stylus med USI 1.0-stöd ska gå att använda med alla USI 1.0-kompatibla enheter och – självfallet – vice versa. Nu återstår det att se om de nya medlemmarna kan ha sådant inflytande att hårdvara som följer standarden börjar dyka upp. 

Källa