Konkurrens

Google stoppar Samsungs assistent?

Det är osäkert om Samsungs alternativ till Google Assistant kommer att tillåtas figurera i kommande Galaxy S8.

Publicerad Uppdaterad

Samsung satsar stort på kommande Galaxy S8, till viss del så att konsumenterna ska glömma bort debaclet med Samsung Galaxy Note 7. Förhandsuppgifter kring S8 tyder på en nästan heltäckande och bättre Amoled-skärm, inget 3,5-millimetersjack (alla ser inte det som framsteg), irisavläsare, en 10nm-processor, selfiekamera med autofokus och mer arbetsminne. Men det kanske mest intressanta förhandssnacket har handlat om en Samsung-utvecklad virtuell assistent i samma anda som Apples Siri, Microsofts Cortana och Google Assistant. Planerna kunde antydas när Samsung köpte upp företaget Viv som just utvecklar digitala assistentfunktioner. Det skulle vara intressant att se Samsungs vinkel på konceptet, men tyvärr kan det bli så att det får lämnas åt fantasin nästa år. 

Ett problem är att Viv’s (Samsungs) personliga assistent är en direkt konkurrent till Googles Android Assistant. Och eftersom Samsung har använt Android i Galaxy-serien (och lär inte sluta göra det) så kan Google sätta sig på tvären. Att företaget Viv även har varit delaktig i att utveckla Apples Siri sticker nog också i ögonen på Google. 

Än så länge finns Google Assistant, som enkelt beskrivet är en vidareutveckling av Google Now, endast på Googles egna Pixel-mobiler. Det är dock något som kommer att ändras i framtiden då tjänsten med största sannolikhet kommer att bli tillgänglig i Android-mobiler från övriga tillverkare. 

Ett annat problem som Samsung står inför är att företaget ingick i ett patentdelningsavtal med Google 2014 som kan förhindra Samsung att inkludera Viv i kommande Galaxy S8. 

Å andra sidan kanske Google beslutar sig att det inte skulle se snyggt ut ur ett PR-perspektiv om de tvingar Samsung till att överge funktioner i kommande mobiler. Dessutom kan en sådan påtryckning leda till att Googles övriga samarbetspartners börjar se sig omkring efter andra alternativ, inte för att det finns så många i dagsläget, men det kan komma att ändras i framtiden. 

För närvarande är det ingen som med säkerhet vet hur Google kommer att reagera eller om Viv ens är planerad att ingå som en funktion i Samsungs nästa flaggskeppsmobil. Kanske vet vi mer den 27 februari 2017 då den stora Mobile World Congress-mässan går av stapeln i Barcelona. 

Källa