Håller snokande ögon borta

Googles AI märker om någon kikar på din skärm

Forskare hos Google har tagit fram en ny AI-baserad metod för att upptäcka om någon kikar på din smartphone-skärm, något som självfallet lär glädja alla anhängare av mobil integritet.

Publicerad Uppdaterad

Man ska förstås vara lite försiktig med vad man låter synas på mobilskärmen när man är ute bland folk. För handen på hjärtat: Visst har du någon gång sneglat på någon annans smartphoneskärm på bussen eller spårvagnen, om inte annat så av en ren slump. Nu är väl kanske inte det hela världen, men det finns förstås de som sätter i system att spionera på vad du gör. Kanske när du slår in koden till ditt mobila bank-id eller när du skriver in ett lösenord på Facebook. Det vore onekligen skönt om telefonen kunde upptäcka om någon kikar. Och det kan den faktiskt. Google-forskarna Hee Jung Ryu och Florian Schoff har nämligen tagit fram en lösning som man kallar för en ”electronic screen protector” som inte bara identifierar snokande ögon, utan även visar förövarna att man har koll på dem. 

Regnbågsspya

Lösningen är kort sammanfattat bygg på AI-baserad ögondetektion via mobilens selfiekamera. Och i samma ögonblick som någon tittar in i kameran växlar appen över till selfie-foto-läge och förser den snokande individens ansikte med en regnbågsspya av den typ som blivit känd primärt som ett Instagramfilter. Därmed uppmärksammas även förövaren på att vederbörande ertappats, vilket lär få stopp på snokandet tämligen raskt. Ögondetektionen sker lokalt på telefonen snarare än i molnet, vilket innebär att det hela ska gå gå på under två millisekunder. Teknologin ska även fungera i olika typer av ljus och från alla möjliga vinklar. Det är i nuläget oklart om lösningen kommer att rullas ut till någon specifik produkt eller till Android generellt. 

Källa