Gratis surf med wlan

Bärbara datorer har haft det i flera år. Nu får också allt fler mobiler wlan. Både i Sverige och utomlands kan du ha glädje av det. Med datorn eller mobilen kan du nu surfa billigt eller gratis - och snabbt går det.

Publicerad Uppdaterad

Många tusen svenskar har under det senaste året köpt en mobiltelefon med wlan - utan att de någonsin använt funktionen. Det är synd. Wlan i mobilen är smartare än många tror. Framför allt när man är på resande fot kan det vara till stor glädje, men också när man bara sitter på ett café eller i soffan hemma och vill surfa lite.

För att ha nytta av ett wlan i hemmet krävs egentligen bara två saker: en bredbandsanslutning och en wlan-router. Det senare kan inhandlas för cirka 300 kronor hos valfri elektrinik-återförsäljare.

Hur gör man då för att aktivera wlan i sin mobil? På nyare Nokia-telefoner med wlan kan man slå på wlan-skanning på telefonens startskärm. Med Sony Ericssons wlan-mobiler klickar man i stället på pilen i skärmens överkant och väljer Anslutningar > Trådlöst LAN. När du söker efter wlan med mobilen visas tillgängliga basstationers SSID (visningsnamn).

För att kunna koppla upp sig via wlan kan man använda trådlösa nät som finns på offentliga platser - som caféer, hotell, flygplatser och tågstationer. Dessa har ofta, men inte alltid, en avgift som kan betalas via sms eller genom att man knappar in numret på sitt bankkort.

Telia Homerun är det största offentliga wlannätet i Sverige, med cirka 1800 platser där man kan koppla upp sig via wlan. Homerun finns bland annat på hotell, tågstationer, flygplatser och caféer. Sedan något år tillbaka har nätet byggts ut med Svenska Spels ombud.

Homerun kostar beroende på hur länge man vill surfa, till exempel kostar en kort surfning i 20 minuter 16 kronor som debiteras via betal-sms. Alla Telias kunder som har mobilt bredband har även rätt att använda Homerun kostnadsfritt. Undantaget är "Telia Mobilt bredband Veckosurf", men enligt Charlotte Züger på Telia ska även detta abonnemang inkludera Homerun från hösten.

I andra större städer finns även ett antal konkurrenter som också tillhandahåller w-lan på publika platser. Störst efter Telia i Sverige är Glocalnet med Glocalzones. Deras priser ligger i allmänhet något lägre än Telias. En annan ny wlan-operatör i Sverige är butikskedjan Seven Eleven, som i samarbete med Rover Rabbit driver wlan på en mängd av sina butiker, där man kan köpa kaffe och bulle, och sätta sig och surfa med sin wlan-mobil. Betalar gör man i kassan, och inloggningskod får man på kvittot.

Gratis wlan då? Finns det? Ja, framför allt tillhandahåller en mängd caféer i Sverige gratis wlan för att locka kunder. På den nya sajten Wifikartan.se recenserar användarna tusentals wifi-ställen runtom i Sverige. Det som användarna tycker till om är både kvaliteten på wlanet, om caféts fåtöljer är sköna, om det finns eluttag för datorn och vilken klass det är på kaffet och bakverken.

Skype och Aftonbladet har också i Stockholm byggt upp ett nät av cirka 90 caféer där man bjuder på gratis wlan. På sajten Skypewifizones.com kan man hitta platserna på karta.

När man åker utomlands finns det ofta ännu större skäl att använda wlan. I utlandet är internet via 3G ofta väldigt kostsamt, medan wlan är billigt eller gratis. Många hotellboknings-sajter innehåller information om hotellet man ska till har wlan. Det underlättar innan man går ut på kvällen att exempelvis kunna kolla lokala restauranger i sin mobil på hotellet.

Det finns också en mängd sajter för att söka efter publika wlan i olika länder. En av de främsta sajterna på området är Jiwire.com. Där kan man hitta platser med Wifi, samt priserna. För de nsom är ute efter just gratis wlan utomlands finns sajten Wififreespot.com, som dock har en ganska bristfällig katalog för Europa - den är bättre på att täcka in USA.

Det finns också två initiativ för att bygga upp gratis wlan, baserat på vanliga bredbandskunders anslutningar. Fon var den första varianten. Genom att sälja wlan-routrar till extremt låga priser hoppas man kunna bygga upp ett nät av gratis wlan över hela världen. Alla Fon-användare (så kallade Foneros) sätter upp en router hemma hos sig, med möjlighet för andra att surfa via bredbandet. Samtidigt får man som Fonero rätt att surfa på Fon-användares wlan.

Wippies är ett finskt initiativ som bygger på exakt samma koncept som Fon. Skillnaden är att Wippies delar ut sina wlan-routrar helt gratis, samt att Wippies tillhandahåller en webbmejl och en hårddisk på nätet gratis till sina användare.

Svagheten för Wippies och Fon när vi testat det har hittills varit att få tillräckligt många användare för att det ska vara användbart, samt att många platser där det påstås finnas en basstation från Fon eller Wippies visar sig sakna just detta.

Här hittar du gratis wlan:

www.wifikartan.se

www.omwlan.se

www.stockholmopen.net

www.skypewifizones.com

www.fon.com

www.wippies.com

www.wififreespot.com

www.jiwire.com

Telia Homerun finns i viss mån på caféer, men framför allt på platser som har med resor att göra: hotell runtom i landet samt flygplatser och tågstationer. Homerun ingår med Telias mobila bredband. Men även andra än bredbandskunderna kan använda Homerun.

Priser för kunder utan Telia mobilt bredband:

20 minuter - 16 kronor

60 minuter - 48 kronor

4 timmar - 64 kronor

24 timmar - 96 kronor

7 dygn - 159 kronor

Mer info: www.telia.se/homerun

BILDER: Telia Homerun täckningskartor

Glocalnet har under det senaste året byggt upp Glocalzone som ett alternativ till Telia Homerun.

Priser:

Glocalnetkunder 0 kr/min

Timkort - 19 kronor

Dagskort - 39 kronor

Veckokort - 69 kronor

Månadskort - 99 kr/månad (tre månaders bindning)

Terminskort - 249 kr/termin (endast för studenter)

Mer info: www.glocalnet.se/ws/sales/glocalzone/

Glocalnet>

802.11a - Ovanlig och äldre trådlös standard med relativt hög hastighet

802.11b - Fortfarande den vanligaste typen av wifi i mobiltelefoner, 11 Mbit/sekund

802.11g - Nyare snabbare wlan-standard med bättre hastighet och räckvidd än 802.11b

Trådlös router - Den låda som kopplas till hemmets bredbandsmodem, som därefter gör det möjligt att ansluta datorer och mobiltelefoner till internet (och till andra enheter på hemnätverket) via wlan i hemmet

DHCP - Dynamisk utdelning av IP-adresser, som används till exempel av en trådlös router för att koppla ihop mobilelefoner och datorer i ett wlan-nätverk

MAC-adress - en unik adress för varje wlan-enhet, som till exempel gör det möjilgt att låsa en router till att bara släppa in en enda dator eller mobil till nätverket och internet

SSID - namnet på det trådlösa nätverket och det som visas vid en sökning efter nätverk, kan ställas in manuellt, exempel på namn: Default, Beppes wlan eller Homerun

WEP - Äldre standard för kryptering och lösenordsskydd av wlan-nätverk

WPA - Nyare standard för kryptering och lösenordsskydd av wlan-nätverk

Ibland talas det om säkerhetsproblem med w-lan, och då syftar man på att personer utanför en bostad eller arbetsplats kan koppla in sig på w-lannätverk eller datorer i detta nätverk utan tillåtelse.

För den som vill skydda sig mot detta finns två funktioner som täpper till för ovälkomna inkräktare: kryptering och autenticering. Genom autenticering ser man till att basstationen bara släpper in hemmets egna datorer. Genom kryptering ser man till att ingen kan avlyssna datatrafiken emellan datorerna och basstationen i nätverket. Läs din trådlösa routers instruktionsbok för att göra rätt säkerhetsinställningar.

äkerhet>

Sony Ericsson G900

Sony Ericssons nyaste smarta mobil är tunn men har bra pekskärm, vilket underlättar webbsurfningen. Man klickar sig fram på länkar med fingret eller mobilens pekpenna.

Webbläsare: Opera

Pris: Cirka 4000 kronor

Iphone 3G

Den första versionen av Apples mobiltelefon Iphone fick beröm för sin webbläsare. Nya Iphone 3G lär inte vara sämre på den fronten.

Webbläsare: Safari

Pris: Cirka 5000 kronor

Nokia N82

Smidigt format och bra kamera - men också wlan och bra webbläsare. N82 kan väldigt mycket. Bra när man surfar är att skärmvisningen vänder sig automatiskt när man vrider på telefonen.

Webbläsare: Nokia Minimap

Pris: Cirka 4000 kronor

Nokia N95

Nokias supertelefon N95 är en av de mest sålda wlan-mobilerna i världen. Den har en bra webbläsare med zoomfunktion.

Webbläsare: Nokia Minimap

Pris: Cirka 5000 kronor

Nokia N95 8GB

En lite större telefon än N95 8GB, men med kraftfullare batteri och framför allt en rejält större skärm.

Webbläsare: Nokia Minimap

Pris: Cirka 6000 kronor

Sony Ericsson P1

P1 har snart ett år på nacken, men är fortfarande en populär wlanmobil tack vare tangentbordet. Perfekt för oss som gillar att även mejla via wlan. Prisvärd.

Webbläsare: Opera

Pris: Cirka 3500 kronor

Samsung i780

En av de bästa Microsoft-mobilerna på marknaden just nu. Har även tangentbord och en mobilversion av e-postprogrammet Outlook.

Webbläsare: Internet Explorer Mobile

Pris: Cirka 5000 kronor

HTC Touch Cruise

Med HTC:s smarta menysystem TouchFLO ska Touch Cruise vara en mer lättanvänd Windows-mobil. Lite större och tyngre än Samsung i780.

Webbläsare: Internet Explorer Mobile

Pris: Cirka 5000 kronor