https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-den-samsung-slapper-tunna-surfplattan-galaxy-tab-s5e
566593
Nyheter
Tunn och funktionsfylld i metall

Här är den: Samsung släpper tunna surfplattan Galaxy Tab S5e

● BILDSPEL
Ny design och ett riktigt tunt format Har nya surfplattan Samsung Galaxy Tab S5e som ska finnas ute i butiker i slutet av april.

Med en ny design i metall och dessutom ett tunt format tar Samsung nästa steg. Surfplattan Galaxy Tab S5e släpps i både en wifi-version och i en version med 4G och prislappen ska stanna på 5400 respektive 4800 kronor. För det får man en riktigt tunn surfplatta, 5,5 millimeter tjock och med en baksida i metall. Det här innebär alltså att Samsung uppdaterar designen från vad vi tidigare sett och baserat på bilderna som visas upp ger surfplattan ett påkostat intryck.

Oled-skärm och fyra högtalare

Skärmen på 10,5 tum är en oled-skärm och när det gäller ljud har vi fyra högtalare, en i varje hörn, som ska se till att ljudet också är bra. Allt detta känner vi igen från Samsungs senaste surfplattor och till skillnad från huvudkonkurrenten Apple erbjuder Android generellt större möjligheter för familjen att använda surfplattan med olika användarkonton så man kan ha sina personliga inställningar och inloggningar även om plattan i sig delas mellan alla i familjen. Detta är något Samsung särskilt lyfter fram. Åtta olika konton kan man ha på plattan, vilket gör att var och en till exempel kan ha sina egna inloggningar på sociala medier och slippa logga ut och in varje gång surfplattan byter användare. För de yngre i familjen finns som tidigare ett särskilt barnläge med eget utseende och möjligheten för de vuxna att hantera regler för användandet. Inloggning sker med ansiktsigenkänning, pin, lösenord eller fingeravtryck.

-

 – Vi ser att konsumenter främst använder sin tablet i hemmet och tillsammans med andra. Samtidigt ställer man höga krav på prestanda, underhållning och design. Därför har vi tagit utvecklingen ett steg till med användarvänliga innovationer anpassade för familjen i ny modern design. Tab S5e har superslimmad design och smarta funktioner för att bli hubben i det uppkopplade hemmet, säger Ardelan Sohrevardi, nordisk produktchef för Tablet och Wearables på Samsung i Sverige.

Tunn och tillräckligt tålig

Plattan väger 400 gram, ska vara tillräckligt tålig för att tåla vardagen och släpps i färgerna svart, silver och guld. Med ett bordsställ som säljs som tillbehör separat är tanken att surfplattan inte bara ska bli liggande utan alltid finnas tillgänglig och laddad. När plattan står i stället kan den visa till exempel bilder från fotoalbumet och aktuellt väder. När plattan inte står i laddstället ska batteriet på 7040 mAh utlova batteritid på upp till 14,5 timmar.

Långsmal för underhållning

Samsung Galaxy Tab S5e har liksom Samsungs senaste surfplattor en långsmal skärm, denna gång i skärmformatet 16:10, vilket alltså gör den mer lämpad för film och underhållning än produktivitet. I skärmen ska man kunna utnyttja hela skärmytan eftersom synlig hemknapp saknas. Med en kompatibel Samsung-teve kan man få tevens bild i surfplattan och vice versa och skulle du vilja vara produktiv finns ett tangentbord att köpa till. Surfplattan har även Samsung Dex som gör gränssnittet mer datorlikt. Med det externa tangentbordet får du också mer skärmyta för produktivitet eftersom skärmtangentbordet på en sådan här långsmal skärm annars tar upp en stor del av skärmytan när det används.

-

Gränssnittet i surfplattan är Samsungs One UI som är anpassat för att förenkla och lyfta fram den information som du behöver när du behöver den. Surfplattan drivs givetvis av Android 9.0 Pie och under skalet sitter en åttakärnig processor. Lagringsutrymmet är på 64 GB plus minneskortplats och med ett arbetsminne på 4 GB, men det finns även en variant med 128 GB och 6GB.

Namnet Galaxy S5e signalerar att de rykten som gått om Samsungs kommande S10-lansering och en billigare S10-modell kallad S10e inte verkar helt ogrundade. Det får vi veta mer om om en knapp vecka.