1
1
https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-samsung-galaxy-note-20-och-note-20-ultra
569006
Nyheter
falskt
Toppmodeller med penna

Här är Samsung Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra

● BILDSPEL
Samsung Galaxy Note 20 Ultra bjuder på högre skärmuppdateringsfrekvens, teleskopzoom och 5G men också högre prislapp.

Samsung presenterade två varianter av sin nya Note-modell: Note 20 och Note 20 Ultra. Jämfört med förra årets lansering är det denna gång ingen större skillnad i storlek, och den som föredrog kombinationen mindre och penna blir utan denna gång. I stället känns Note 20 som en nedtonad version av Note 20 Ultra, där man bland annat sparat in på kameran och skärmen. Trots detta kostar den billigare Note 20 ungefär lika mycket som Note 10 Plus gjorde när den började säljas, medan Note 20 Ultra dragit iväg rejält i pris.

Om vi börjar med Note 20 Ultra är den till formatet snarlik Note 10 Plus, men lite högre på höjden, lite tjockare och 12 gram tyngre. Framför allt har den en stor kameraö på baksidan som sticker ut märkbart. I denna finns en huvudkamera på 108 megapixel, en vidvinkelkamera på 12 megapixel och en telekamera på 12 megapixel med 5 gånger optisk zoom. Zoomen kan pressas till 50 gånger och här alltså på pappret inte riktigt lika imponerande som S20 Ultra. Däremot tänker man inte upprepa misstaget med fallerande autofokus, och man framhåller särskilt den snabba laserautofokusen i kameran.

Även mjukvaran i kameran har fått en del nyheter, framför allt vid videofilmning. Tydligast är zoomreglaget, där du kan välja hastighet på en mjuk inzoomning i stället för den ryckiga inzoomning du får vid knipzoomning. Du kan också välja från vilket håll mikrofonerna ska plocka upp det mesta av ljudet. Framifrån, bakifrån eller runtom. Ljudet kan även hämtas via Bluetooth, till exempel från ett headset.

6,9 tum

Skärmen på S20 Ultra är på 6,9 tum, och man frångår 20:9-formatet i denna modell för ett något mindre långsmalt 19,3:9. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz även på den högsta WQHD+upplösningen. Till skillnad från förhandsryktena sitter ett vanligt Exynos 990-chipset i telefonen, som förstås även har 5G. Arbetsminnet är 8 eller 12 GB, och lagringen 256 eller 512 GB. Batteriet är på 4500 mAh.

Vi väntar oss förstås nya funktioner från pennan i varje ny Note-generation, och Samsung hävdar att responsen nu är 80 procent snabbare än på Note 10, delvis tack vare den högre skärmuppdateringen. Pennan har också fått en del nya luftgester, till exempel för att ta skärmdump. Men framför allt har Samsungs anteckningsapp Notes fått nyheter för både penna och annat. Bland annat kan du nu göra en videokommentar till en PDF, där du talar in förslag på ändringar samtidigt som markeringar du gör med pennan spelas upp.

En nyhet i Note 20 Ultra (men inte Note 20) är Ultra Wideband, en radioteknik för snabb filöverföring på korta avstånd. Tekniken känner av vilken riktning du pekar telefonen, och kan även användas som smart dörrnyckel. I praktiken är användningsområdet begränsat i dag, men som framtidssäkring är funktionen intressant.

Samsung vill gärna framhålla Note 20 Ultra även som spelverktyg, och samarbetet med Microsoft har genererat att Note 20-serien har en förhandsversion av Microsofts streamingtjänst för spel, Xbox Gamepass. Telefonen har också stöd för spelkontroller tillverkade av tredje part.

Galaxy Note 20

Jämfört med Note 20 Ultra har vanliga Note 20 en platt skärm i 20:9-format med 60 Hz uppdateringsfrekvens och full HD-upplösning. Skärmen påminner alltså mer om den i Note 10 Lite än i Note 10. Trots den lägre skärmuppdateringen ska pennresponsen vara 40 procent snabbare än i föregående generation.

Kamerapaketet sticker ut betydligt mindre på baksidan av Note 20 än Note 20 Ultra. Här finns en huvudkamera på 12 megapixel, en 64-megapixelkamera som huvudsakligen förlitar sig på digital zoom, och en 12 mm vidvinkelkamera. Telefonen har 8 GB arbetsminne och 256 GB lagring, och chipsetet Exynos 990 med 5g. Batteriet är på 4300 mWh.

Samsung Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra börjar säljas den 20 augusti. Note-serien har aldrig varit billig och nu är den dyrare än någonsin. Galaxy Note 20 kostar 11 900 kronor, medan Note 20 Ultra kostar 14 600 kronor med 8/256 GB, och 15 700 kronor med 12/512 GB. Den som förbokar får en spelkontroll eller headsetet Galaxy Buds Live på köpet.

Låter detta för dyrt, eller du föredrar det mindre formatet på Note 10 får du skynda dig att fynda, för Note 10-serien kommer inte att fortsätta säljas som billigare alternativ utan fasas ut. 

Galaxy Z Fold2

Jo, Samsung visade även upp sin nya vikbara mobil Galaxy Z Fold2. Det var dock mer av en förhandstitt än en faktisk produktlansering och uppgifter om eventuell Sverigelansering och pris kommer senare.

Jämfört med Galaxy Fold har skärmarna blivit större, med en yttre skärm på 6,2 tum med tunna ramar, och en inre skärm på 7,6 tum. Själva konstruktionen ska vara förfinad, men i övrigt får vi återkomma när Samsung har mer att berätta om denna mobil.