Mobil reder ut

Har Samsung 4G-problem?

En läsare hörde av sig angående 4G-problem med Samsung Galaxy S2, vi kollade upp hur det ligger till.

Publicerad Uppdaterad

Nyligen fick vi ett mail från en bekymrad läsare som köpt LTE-versionen (alltså 4G) av Samsung Galaxy S2  Tydligen har det varit en hel del problem med att telefonen helt och hållet tappar täckning när den växlar mellan 4G och 3G, vilket är ungefär samma problem som fanns för några år sedan när 3G var nytt (fast då med kopplingen mellan 2G och 3G givetvis). Samma läsare tyckte givetvis att det var irriterande med problemen, men ställde samtidigt frågan om det kommer att vara samma problem med de 4G-telefoner som kommer ut i höst, bland annat 4G-versionen av Galaxy S3 och Galaxy Note 2.

Vi fick tag i Samsung kommunikationsansvarige, Mats Löfgren för en pratstund om det hela.

- Givetvis är det tråkigt när det händer och som konsument förstår jag att man blir irriterad, säger han. Vi är medvetna om problemen och det beror inte på 4G-nätet i sig, utan det är vissa enstaka basstationer som utlöser problemet. Det är en bugg hos telefonen som det beror på och vi kommer att skicka ut en uppdatering inom några veckor.

Samtidigt förklarar han att det alltid blir problem av den här typen när det introduceras nya nät.

- Det är en helt ny teknik, så det krävs en hel del trimmande av både näten och enheterna. Därför kan det bli en del strul i början och det är inget som specifikt drabbat Tele 2. Samtidigt har det inte varit ens i närheten av samma mängd problem med introduktionen av 4G som det var när 3G introducerades.

Men då är ju frågan om samma problem kommer att uppstå under hösten, när Galaxy Note 2, Note 10.1 och Galaxy S3 släpps med stöd för 4G?

- Den buggen som just nu finns i Galaxy S2 har vi fixat i de kommande telefonerna redan, säger han. Så det ska inte vara några problem med 4G i de enheterna.

Samtidigt är det först nu i höst som 4G kommer igång på riktigt så att säga, med såväl telefonerna från Samsung som Nokias Lumiatelefoner och ett par till på väg ut under hösten. Med fler telefoner från olika tillverkare kommer givetvis användarna bli fler och Mobil kommer hålla ett vaksamt öga på den nya tekniken och vad det innebär för er läsare.

Hur är det med er som redan hakat på 4G-tåget i mobilen, har ni upplevt några problem?