https://www.mobil.se/nyheter/hj-lp-oss-m-ta-t-ckningen
556899
Nyheter
Mobils täckningstest

Hjälp oss mäta täckningen

Nu har vi dragit igång betatestet av Mobils Täckningstest! Intresset att testa har varit jättestort, men vi tar emot betatestare under en vecka till.

Vi har under en tid arbetat med att ta fram en helt ny och mycket bättre teknisk plattform för vårt test av de svenska operatörernas mobiltäckning. Nu börjar vi bli klara, och vi söker dig som är intresserad att betatesta Mobils nya täckningstest.

Tidigare har vi åkt land och rike runt i bil med mätutrustning, men då kommer vi ändå bara åt de områden där operatörena i stort sett har bra täckning. Mängden data vi samlat in har varit enorm, men den är ingenting mot vad vi tillsammans med er kan åstadkomma. Var med och skapa sveriges bästa mätning av mobilnäten!

Så fungerar betatestet
Mobils nya täckningstest är en app som du installerar på din mobil (Ios eller Android, en Windows Phone-version är på gång). Med den kan du dels göra aktiva mätningar av signalstyrka och datahastighet där du befinner dig, dels görs vissa mätningar av signalstyrkan i bakgrunden även när du inte själv gör mätningar. På så sätt kan du mäta datahastigheter och signalstyrka i ditt mobilnät där just du befinner dig. Vi drar igång betatestet onsdag den 20 augusti men det går bra att ansluta sig efter start. Mobils nya täckningstest görs i samarbete med Metricell som står för den tekniska plattformen.

(Ni som redan har anmält er behöver inte registrera er igen)

Ja tack! Jag vill vara betatestare och registrerar mig här.

De personuppgifter som samlas in kommer enbart att användas för att kunna kontakta användarna medan testet pågår, och kommer inte att användas i andra syften internt eller säljas vidare. Den data som samlas in kopplas till mobilnummer, men detta nummer kopplas inte i sin tur till övriga personuppgifter. Vill du ha ut vilka personuppgifter som lagras om dig kontaktar du feedback@mobil.se.

Vad får jag ut av att delta i testet?

Du kan se resultatet av dina egna mätningar och få en bild av täckningen och datahastigheten där just du befinner dig.

Vad krävs av mig som betatestare?

I första hand att du installerar appen. Sedan är vi tacksamma för alla mätningar som görs med appens funktioner, ju fler mätningar desto bättre! All feedback mottages också tacksamt, men även om du bara installerar appen bidrar du med värdefull täckningsdata.

Är täckningstest-appen krävande för mobilen?

Nej, vid passiv användning drar appen knappt märkbart batteri eller processorkraft. När du gör aktiva mätningar är det främst skärmen som drar batteri.

Är det inte så att mätningar med en app är mer beroende av vad telefonens hårdvara klarar av än vad nätet klarar?

I vissa fall är det så. Mäter du till exempel datahastighet med en 3g-mobil får vi givetvis ingen information om datahastigheterna för 4g. Å andra sidan mäter vi den faktiska användarupplevelsen för en användare med just din mobil. Med tillräckligt många testare får vi ett representativt utsnitt av den svenska mobilanvändningen, vilket är mer intressant än att mäta mobilnätens teoretiska kapacitet.

Finns det några nackdelar med att delta i täckningstestet?

Egentligen inte. Även om du inte deltar aktivt utan endast installerar appen samlar du in värdefull information åt oss. Det kan vara bra att veta att information om mobilnummer och position kommer att samlas in av systemet, men denna information kommer inte att vara kopplad till några personuppgifter.