Annons

Växer vidare

HMD Global tar in nästan en miljard kronor för att göra fler Nokia-mobiler

HMD Global har tagit in mer finansieringskapital för att kunna fortsätta att växa.

Publicerad Uppdaterad

HMD Global är ett finskt företag som licensierar rätten att göra Nokia-märkta telefoner. Av allt att döma är detta en framgångsrik affärsidé, för under fjärde kvartalet förra året sålde man 4,4 miljoner Androidmobiler vilket gjorde dem till den elfte största smartphonetillverkaren i världen, och femte störst i Europa. Företaget värderas nu till en miljard dollar.

För att fortsätta att växa har man tagit in ytterligare 100 miljoner dollar, drygt 850 miljoner kronor, i investeringskapital. Pengarna ska både användas till att öka försäljningen och att utöka portföljen av Nokia-mobiler.

Bland de som stoppat in pengar finns FIH Mobile, ett dotterbolag till Foxconn. Foxconn har samarbetat nära med HMD Global sedan starten. Foxconn tillverkar både HMD Globals Nokia-märkta Adroidmobiler och deras enklare knapptelefoner, och när HMD Global köpte tillverkningen av de senare av Microsoft sålde man fabrikerna vidare till Foxconn. FIH Mobile har dock inte tidigare investerat kapital i HMD Global utan är en ny delägare.

Källa