https://www.mobil.se/nyheter/htc-slapper-sin-blockkedje-smartphone-redan-i-ar
565569
Nisch-telefon från Taiwan

HTC släpper sin blockkedje-smartphone redan i år

Den blockkedje-telefon som HTC redan i maj aviserade att man hade planer på att släppa i framtiden kommer att dyka upp på marknaden redan i år. Det har HTC nu avslöjat i samband med techkonferensen RISE i Hongkong. Den senaste tidens motgångar för den taiwanesiska telefontillverkaren tycks således inte ha påverkat planerna på att släppa den aningen diffusa enheten.

Vi kan nog med en gång fastställa att HTC sannolikt står inför en rätt tuff pedagogisk uppgift när det kommer till den blockkedje-telefon som man nu bekräftat att man har på gång under året. För även om blockkedjeteknologin är en etablerad företeelse vid det här laget, så är den allmänna kännedomen kring konceptet knappast att betrakta som hög. Man kan något förenklat påstå att telefonen – som går under namnet Exodus – är tänkt att fungera som ett slags universalplånbok med extra säker hårdvara för kryptovalutor. Varje telefon ska uttgöra en nod i blockkedjan, något som förenklar handeln och hanteringen av kryptovalutor.

Ska släppas globalt

Enheten kommer enligt HTC-chefen Phil Chen att släppas globalt (med undantag för Kina, som har mycket hård lagstiftning på området) någon gång under årets tredje kvartal, och även om han inte vill uppge något ungefärligt pris på telefonen så medger han att det sannolikt blir jämförbart med priset för ett exemplar av blockkedje-telefonen Finney från Sirin Labs, en enhet som kostar cirka 9 000 kronor. I framtiden tänker sig HTC att utveckla mobila enheter som kan användas för att utvinna kryptovaluta, men där är vi inte riktigt ännu. Några specifikationer på Exodus har man inte att bjuda på i dagsläget, men vi ska enligt HTC få veta mer längre fram.