Fiender kan bli vänner

Huawei kan få hjälp av Samsung för tillverkning av chipp

USA:s blockering av Huawei kan ge upphov till ett nytt samarbete mellan de två konkurrenterna.

Publicerad Uppdaterad

Ett av telefontillverkaren Huaweis mål har varit att konkurrera med Samsung om att vara störst på mobiltelefonmarknaden. Nu kan dock konkurrenterna bli samarbetspartners.

För ungefär ett år sedan hamnade Huawei på USA:s så kallade svarta lista, vilket innebar att företaget inte kunde använda sig av tekniker och produkter från USA. Detta tvingade Huawei att bland annat skeppa telefoner med Googles open source-version av Android, vilket är den man länge använt i Kina och det är också den man numera använder i resten av världen där man säljer telefoner. Bland annat gjorde restriktionerna att det inte var tillåtet att använda appar som Google Play Store, Google Maps, Gmail, Youtube och så vidare.

Nu kan dock Huawei stå inför ett allvarligare problem då företaget förlitar sig på TSMC för tillverkningen av kretsar för sina telefoner, då TSMC bland annat använder amerikansk teknik för tillverkningen av sina kretsar. Ett kryphål i reglerna gör att företaget kan ha tillräckligt med de 5nm Kirin 1020-kretsar som behövs för att kunna tillverka tillräckligt stora mängder av Mate 40 och Mate 40 Pro.

När det gäller den kommande produktionen av P50-telefoner och kretsar som behövs för Huaweis 5G-teknik på nätsidan kan de dock behöva vända sig till Samsung. Med hjälp av japansk och europeisk teknik, som alltså inte berörs av USA:s restriktioner, kan de tillverka 7nm-kretsar via det holländska företaget ASML. Detta skulle kunna förse Huawei med avancerade kretsar även för framtida produktion utan inblandning från USA, och det ryktas om att Huawei skulle tvingas offra en del av mobiltelefonmarknaden till Samsung för att genomföra affären. Arrangemanget skulle kunna fungera då Samsung är mer beroende av mobilmarknaden än Huawei, som bland annat har stora kontrakt angående basstationer för 5G-nät.

Att mobiltillverkare samarbetar och levererar komponenter är egentligen ingen nyhet. Samsung levererar till exempel skärmar till en lång rad av konkurrenterna på telefonsidan och Sony står för många av kamerasensorerna som används i mobiler idag, de egna så väl som konkurrenternas.