Artificiell intelligens

Huawei Mate 20 Pro skriver klart Schuberts ofullbordade symfoni

Huaweis PR-trick visar att artificiell intelligens i mobilen kan vara mer än automatiska Instagramfilter.

Publicerad Uppdaterad

Det hela är naturligtvis ett PR-jippo, men det är ändå principiellt intressant. Schuberts ofullbordade symfoni skrevs 1822, men bara två satser blev klara innan kompositören gick vidare med andra verk, för att aldrig återkomma till den ofärdiga symfonin innan sin död sex år senare. Den är trots det ett populärt klassiskt verk bland konserthallarna.

Man ska inte dra så stora växlar på själva det faktum att Huawei nu valt att skriva klart symfonin. Den Mate 20 Pro som fått jobbet analyserar tonart, tempo och takter i de befintliga satserna för att sedan skriva ny musik till de sista två satserna, men bara huvudmelodier och teman, och det har varit upp till kompositören Lucas Cantor att arrangera melodierna för orkester och färdigställa satserna. Det jobb mobilen utfört är inget en människa inte skulle kunna utföra, och flera kompositörer har tidigare skrivit klart Schuberts symfoni. Det är inte säkert att de skulle anse att det jobb Mate 20 Pro utför är den svåra biten.

Ändå är det principiellt intressant, för det är inget snack om att de neurala processorerna som sitter i de nya mobiltelefonerna öppnar helt nya möjligheter men det är mindre klart vilka dessa möjligheter är. Hittills har fokus legat på kamerafunktioner och motivigenkänning för bättre kamerainställningar. Visst är det imponerande när mobilkameran kan se skillnad på olika hundraser, men i slutresultat har man ändå fått en bild som inte skiljer sig nämnvärt från vad normal kameraautomatik kunnat åstadkomma.

Att skriva ny musik som är njutbar för människor är däremot en uppgift som kräver mer än bara automatik, och därför utgör ett helt nytt potentiellt område. I höstas framförde man musikstycket Sound of Light som delvis var framställt med Huaweis AI, och man kan invända att musiken lät mer som bakgrundsmusiken till en Huawei-lansering än som ny konst, men där finns det å andra sidan ett jobb att göra som inte redan kan skötas av befintlig automatik. Det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig att en vidareutvecklad artificiell intelligens skulle kunna skriva film- eller datorspelsmusik som matchar händelserna på skärmen. Och det produceras mycket film och spel med musik i bakgrunden.

Huaweis färdiga version av Schuberts ofullbordade symfoni kommer att presenteras i februari.

Källa