Fösta intrycket på MWC2016

Huawei Matebook – ny dator och surfplatta

Huawei har precis givit sig in på pc-marknaden. Vi har titta närmare på Huawei Matebook.

Publicerad Uppdaterad

Med Matebook ger sig Huawei in i en direkt kamp med Microsoft Surface och Apple Ipad Pro. Operativsystemet Huawei använder i sin första dator är Windows 10 och Matebook är så klart en 2-1-dator, alltså en surfplatta med tangentbord som tillbehör.

Under presentationen började Huaweichefen Richard Yu med att beklaga sig över hur mycket problem laptops ställer till. Dålig batteritid, stora och klumpiga, klarar inte att du spiller te eller apelsinjuice över dem. Allt det här och lite till ska såklart Huawei Matebook göra bättre.

Smartphone-arv

Det jag märker tydligast när jag testar plattan en kort stund efter presentationen är fingeravtrycksläsaren och pennan. Men låt oss börja med själva Matebook. Den är 6,9 mm tunn, och känns ergonomiskt bra att hålla i med en eller två händer. Kanterna är mjukt avrundade. Mycket välkommet är den inspiration Huawei tar med sig från mobilsidan. Du kan nämligen ladda både telefon och surfplatta med samma (usb-c) laddare. Simkortplats saknas i surfplattan, men du kan ju om du så önskar använda din mobiltelefon för att koppla upp plattan. Skärmen är bra med 2K-upplösning på 12 tum och enligt Huaweis presentation kan den visa ett större färgomfång än både konkurrenterna Surface och Ipad Pro. För inloggningen i datorn är det enda du ska behöva fingeravtrycksläsaren som sitter på sidan av plattan.

Inte bara surfplatta

Så långt Matebook som surfplatta. Tangentbordet som även fungerar som ett skydd för plattan köper du till för 1400 kronor och då blir Huawei Matebook en fullfjädrad laptop. Hur fullfjädrad beror på hur mycket du vill betala, från 7 500 kronor upp till 17 000 kronor för den dyraste modellen. Tangentbordet har en slaglängd på 1,5 mm att jämföras med 1,3 som Huawei angav att senaste Surface har. Jämförelserna med Ipad Pro och Surface Pro 4 haglade under presskonferensen och Huawei skröt även med att Matebook ska ha störst skärmyta i förhållande till yttermått jämfört med konkurrenterna. Så även med pennan som du kan köpa till, Matepen. Den har 2048 nivåer av tryckkänslighet och fungerar även som när du ska hålla en presentation för att växla bild och som laserpekare. När jag testar pennan i ritprogrammet från Autodesk, som finns förinstallerat känns precisionen bra och den reagerar mycket riktigt på om jag trycker löst eller hårt. Om det är i 2048 nivåer låter jag vara osagt.

Tangentbordet är skvättsäkert och borttagbart från datorn, så spiller du något över det kan du helt enkelt ta bort det och torka det. Tangentbordet är precis som på Surface även ett skydd och ett ställ. I Matebooks fall kan det vinkla datorn i två lägen. Antingen 67 eller 52 grader. Utöver tangentbord och penna finns även en dockningsstation med usb, ethernet och så vidare.


Huawei Matebook finns i fungerande exemplar här på lanseringen, men det dröjer innan den kommer ut i butik.

– Det dröjer några månader innan den kommer ut på den svenska marknaden, säger Peter Lundkvist på Huawei när vi träffar honom i trängseln efter presentationen.

Huawei brukar ofta ha färdiga enheter klara för test direkt efter lanseringar, men så är alltså inte fallet med Matebook.

Fakta Huawei Matebook
Mått: 278,8 x 194,1 x 6,9 mm
Vikt: 640 gramSkärm: 12 tum, 2160x1440 IPS TFT LCProcessor:  6:e generationen Intel Core m processor, dual core upp till 3,1 GHzOperativsystem: Windows 10 Home/ProMinne: 4 GB RAM / 8 GB LPDDR3Lagring: 128-512 GB SSD beroende på modell
Uppkoppling: Wi-Fi: 2.4 GHz / 5 GHz 802.11 a/b/g/n/ac MIMO , ingen simkortplats men snabbkoppling för att dela internet från smartphone
Kamera: 5 MP, fixfokus
Batteri: 4430 mAh. 10 timmars batteritid vid normal användning.
Övrigt: Dubbla mikrofoner, dubbla högtalare, usb typ c, hörlursutgång, laddning via usb typ c. Laddaren kan även ladda smartphone.
I förpackningen: MateBook, Laddare, USB Typ-C datakabel, USB Typ-C till Micro-USB kabel, Micro-USB till USB-A adapter.
Pris tillbehör: tangentbord: 1400 kr, Matepen 650 kr, dockningsstation 950 kr
Pris: Från 7500 kr