Självsäkert uttalande från kinesiska jätten

Huawei övertygade om att Kirin 980 slår Apples A12 Binoic-chipp

Huaweis nya mobilchipp Kirin 980 kommer att ha betydligt högre prestanda än Apples nya A12 Bionic-chipp. Det har åtminstone Huawei sagt sig vara övertygade om, i samband med en produktpresentation i Dubai.

Publicerad Uppdaterad

Apples chipp har ofta visat sig vara snabbare i praktiken än på pappret, och har många gånger trots lägre klockfrekvens slagit andra tillverkares chipp på fingrarna när det gäller prestanda. Det nya och bevisligen mycket snabba A12 Bionic-chippet sitter under skalet på Apples nya telefonmodeller Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR, men kan möjligen få en värdig utmanare i Huaweis Kirin 980-chipp, som kommer att sitta i det kommande flaggskeppet Mate 20. Ja, frågar man Huawei så är man till och med övertygade om att Kirin 980 kan erbjuda bättre prestanda. 

Svårt att jämföra

Båda chippen är förvisso av 7-nanometerstyp, men att göra en regelrätt jämförelse är förstås svårt, inte minst då de båda chippen inte kan jämföras på samma plattform. Mot bakgrund av det ska man ta påståendet med en liten nypa salt. Men att Kirin 980 är ett imponerande chipp tvivlar vi inte på. Chippet ska enligt Huawei själva ha varit under utveckling i tre års tid och ska bland annat vara 75 procent snabbare än föregångaren på cpu-sidan (för beräkningar) samt 46 procent snabbare på gpu-sidan, alltså när det gäller grafik. Mate 20-telefonerna offentliggörs i mitten av oktober och då kan vi tidigast fälla ett första omdöme kring prestandan. 

Källa