https://www.mobil.se/nyheter/huawei-pastas-ha-sitt-egna-mobila-operativsystem-klart-till-hosten
567054
Nyheter
Motstridiga uppgifter om saken

Huawei påstås ha sitt egna mobila operativsystem klart till hösten

Att Huawei har ett eget alternativ till Android förberett är känt sedan långt tillbaka. Och nu påstås konsumentdivisionens vd Richard Yu ha hävdat att operativsystemet kan göra debut till hösten.

Huaweis vd för för företagets konsumentdivision, Richard Yu, ska ha meddelat att det operativsystem man föreberett som en plan b om man tvingas överge Android kan göra debut så snart som till hösten. Beskedet ska ha kommit i en chattgrupp på den kinesiska plattformen Wechat, uppger Engadget. Det är ingen hemlighet att Huawei har haft ett eget operativsystem under utveckling under en längre tid, men det råder lite delade meningar kring hur pass färdigt det är. Det är förstås med tanke på den amerikanska regeringens svartlistning av Huawei som operativsystemet nu blivit högaktuellt som en alternativ lösning för den kinesiska techjätten. 

Samtidigt kommer uppgifter från nyhetssajten The Information om att operativsystemet fortfarande är ”långt ifrån klart” och att Huawei haft både med- och motgångar i utvecklingsarbetet. Vad som avses med ”långt ifrån klart” kan förstås diskuteras, och då Huawei häromdagen fick respit med den indragna licensen till den 19 augusti, så har man trots allt några månader på sig att färdigställa operativsystemet. Huaweis representant i samtal med EU:s institutioner sade i samband med ett event i Bryssel på tisdagen att någon form av alternativ kommer att finnas, ”antingen från Huawei eller från någon annan”.