Säkerhetslösning

Huawei sägs planera mobil med stöd för blockkedjor

Efter AI kan blockkedjor vara nästa modeord som Huawei hakar på sina mobiler, men det finns en logik i planen.

Publicerad Uppdaterad

Blockkedjor är en modeteknik som ibland tillskrivs rent mirakulösa egenskaper, förmodligen i visshet om att de flesta inte fattar vad det innebär. En blockkedja är ett slags länkad katalog med information som tack vare att den ligger spridd över flera enheter blir nästan omöjlig att förvanska. Blockkedjor är mest känt som en byggsten i kryptovalutan Bitcoin, där det används för att hålla reda på alla bitcoins och vem som äger dem.

Företaget Sirin Labs har utvecklat en version av Android kallad Sirin OS som har inbyggt stöd för blockkedjor, något som man säger ska göra att man kan använda telefonen som plånbok för kryptovalutor. Företaget planerar att släppa en mobil med systemet i höst, men enligt affärssajten Bloomberg, som hänvisar till källor med insyn, överväger även Huawei att använda Sirin Labs operativsystem. Efter Bloombergs rapport har företagen bekräftat att de har kontakt med varandra, men att det inte finns några färdiga planer.

Vid första anblicken kan det te sig som om Huawei bara hoppar på chansen att få använda ett modeord som försäljningsargument för en ny mobil, men det kan finnas en logik i Huaweis intresse för blockkedjor. Huawei har upprepade gånger blockerats från att ta sig in på den amerikanska marknaden på allvar, nu senast när Best Buy slutar sälja deras telefoner. Detta för att företagets förhållande till den kinesiska staten är oklart, och amerikanska myndigheter är bland annat oroliga för att Huaweis mobiler kan ha bakdörrar och spionagemöjligheter för kinesiska myndigheter.

Om information på telefonen är lagrad i blockkedjor skulle det vara lättare för Huawei att argumentera att telefonen inte har någon bakdörr för kinesiska staten.

Källa