10 tums Huawei

Huawei utmanar med platta

Huawei kommer att lansera en ny 10-tumsplatta i höst. Vi har redan nu lyckats lägga vantarna på den en kort stund.

Publicerad Uppdaterad

Mediapad 10 FHD, som Huaweis kommande surfplatta heter, ser i alla fall på papperet ut att kunna slå sig in bland de stora pojkarna. Utseendemässigt är den riktigt trevlig, ett gediget aluminiumskal gör att plattan känns mer solid än exempelvis Toshiba AT200. Samtidigt är den inte alls tung i handen. Formspråket för tankarna till Samsungs Galaxy Tab, en smal kropp med rundade hörn och en liknande separerad överdel, fast på på Mediapad är den av plast, men det stör faktiskt inte speciellt. Där, under en lucka, hittar man också kortplatserna för sim (det finns en modell som bara har wifi) och micro-sd. 

Inuti sitter Huaweis egna fyrkärniga Hislicon-processor. Jag navigerar runt i menyerna, öppnar lite appar och startar webbläsaren. Allt flyter på utan problem. Jag provar även att spela upp en hd-filmtrailer och det ställer heller inte till med några bekymmer. En för mig okänd asiatisk tecknad film hackar dock en del, i alla fall tills jag byter från Androids egna filmspelare till en tredjepartsvariant. Det antyder att det är filmformatet som ställer till det, inte brist på minne eller processorkraft.

IPS-skärmen med 1920 x 1200 pixel i upplösning är väldigt trevlig men det som för mig känns trevligast är att plattans huvudkamera är på 8 megapixlar. Nu hade jag ingen möjlighet att ta några bilder värda namnet men megapixelantalet och en max upplösning på 3264 x 2448 pixel antyder i alla fall att kameran borde hålla högre klass än vad man vanligtvis hittar på surfplattor. En annan sak som bådar gott är plattans ljudegenskaper. Högtalarna låter bättre än vad jag tidigare har upplevt på andra plattor och dessutom ska det gå att få ut ljudet i 5.1 surround om man kopplar plattan till en lämplig mottagare. Lite besviken blir jag dock över att plattan inte har en standard micro usb-port utan istället förlitar den sig, precis som Samsung Tab, på den stora dockningsporten för laddning och trådad filöverföring.  Tangentbordet som finns som tillbehör är inte på plats så den kan jag inte leka med för tillfället men dockningsprincipen verkar vara densamma som med Asus Transformer, vilket betyder att plattan och tangentbordet kan fällas ihop som en laptop.  

Operativsystemet är Android 4.0.3 men utöver det faktum att det inte skiljer sig nämnvärt jämfört med Honeycomb så är det svårt att säga mer eftersom vi inte vet vilka anpassningar och appar som kommer att finna i den när plattan släpps i Sverige.