https://www.mobil.se/nyheter/huaweigrundaren-lattat-usa-embargo-inte-sa-viktigt-for-oss
567250
Nyheter
Tror inte att det får någon större effekt

Huaweigrundaren: Lättat USA-embargo inte så viktigt för oss

Huaweis grundare Ren Zhengfei är måttligt imponerad av den amerikanske presidentens plötsliga u-sväng när det gäller amerikanska företags försäljning till bolaget.

Det är fortfarande en aning diffust vad som egentligen gäller efter att Donald Trump sagt att man nu tillåter amerikanska företag att sälja komponenter till Huawei, trots det amerikanska handelsdepartementets tidigare svartlistningen av företaget. Det ska enligt Trump primärt handla om komponenter som är ”brett tillgängliga” och handelsdepartementet vidhåller samtidigt att svartlistningen av Huawei står fast. En som inte ger särskilt mycket för de lättade restriktionerna är Huaweis grundare Ren Zhengfei. Enligt Financial Times så säger Zhengfei: ”Trumps uttalanden är bra för amerikanska bolag. Men vi ser ingen nämnvärd inverkan på det vi gör just nu. Vi fokuserar på att utföra vårt jobb på rätt sätt”. 

Tror man växer sig starkare

Ren Zhengfei har även tidigare visat sig vara övertygad om att man klarar sig utmärkt även utan komponenter från amerikanska tillverkare, då man tror sig kunna hitta motsvarande produkter i Kina eller andra länder. Zhengfei har medgivit att de amerikanska restriktionerna kan bli kostsamma initialt, men räknar också med att man är tillbaka till tillväxt redan under 2020. ”Vi kommer att byta ut saker och det kommer att ta ett tag att få igång allt, men efter det är vi ännu starkare” har han tidigare sagt. Donald Trump ska under veckan träffa amerikanska säkerhetsexperter för att diskutera vilka möjligheter som finns att lätta på embargot. 

Annons