Namnet varumärkesskyddas i EU

Huaweis egna operativsystem tycks få namnet Harmony

Dokument som lämnats in av Huawei i Europa tyder på att företagets egna operativsystem får ett annat namn än det som cirkulerat så här långt.

Publicerad Uppdaterad

Det är fortfarande oklart exakt vad som händer i framtiden när det gäller Huawei och de amerikanska operativsystem som man använder med sina produkter. Företaget är – som du säkert redan kände till – sedan i maj svartlistat av den amerikanska regeringen, vilket innebär att amerikanska företag inte får leverera till Huawei, något som rimligen även borde innebära att Huawei i framtiden varken kommer att kunna använda Android (åtminstone inte den ordinerie versionen) eller Windows i sina produkter. Nu har president Donald Trump förvisso sagt sig vara villig att lätta på restriktionerna, och flera tillverkare ska enligt dagsfärska – dock ännu obekräftade – uppgifter få sina ansökningar om specialtillstånd för att göra affärer med Huawei beviljade inom kort. Hur det blir med den saken återstår dock att se, och Huawei verkar måttligt imponerade. En talesperson för den kinesiska techjätten säger att man hellre skulle se att svartlistningen hävs, än att det delas ut specialtillstånd.

Tycks vara ämnat för flera plattformar

Det finns inte heller något som tyder på att Huawei skulle ha bromsat in arbetet med sitt egna Androidalternativ, och nu har man dessutom lämnat in en ansökan till EU-myndigheterna om varumärkesskydd för en produkt man kallar för ”Harmony”. I beskrivningen av produkten står att det handlar om ”nedladdningsbara operativsystemsprogram, inspelande operativsystemsprogram, mobila operativsystem, datoroperativsystem samt nedladdningsbara datoroperativsystem”. Det tycks med all önskvärd tydlighet således handla om det egna operativsystemet, som av allt att döma även tycks vara ämnat för flera olika hårdvaruplattformar. Det har tidigare förekommit uppgifter om ett operativsystem under namnet Hongmeng OS, men det har senare visat sig vara ett operativsystem ämnat för sakernas internet. 

Källa