Både och

Inbyggt SIM-kort i nya Ipad Pro

Apples Ipad Pro har både ett inbyggt SIM-kort och vanligt uttag för kort.

Publicerad:

28 mar 2016 - 10:53

Uppdaterad:

28 mar 2016 - 10:53

Det har pratats länge om att vi ska sluta med SIM-kort för att istället köra på inbyggda sådana. Både för att spara plats och givetvis för att operatörer ska få lite mer koll. Apple har länge pekats ut som förgrundsfigur för det hela, men hittills har alla deras enheter haft uttag för vanliga SIM-kort.

I USA har alla 4G-Ipads däremot levererats med något som kallas Apple SIM. Helt enkelt ett kort som fungerar till alla amerikanska operatörer och där användaren själv väljer vilken som ska användas, för att göra det enklare för både butiker och användare.

Nya 9,7 tums Ipad pro har också den lösningen i det sedvanliga uttaget för SIM-kort. Men nu visar det sig att enheten även har ett inbyggt SIM-kort (Embedded SIM).

Det inbyggda kortet fungerar ungefär som Apples tidigare SIM-kort med att användaren själv kan välja operatör, men då under förutsättning att operatören stödjer det. För amerikanerna betyder det att exempelvis Verizon inte går att använda med det inbyggda kortet eftersom de inte har stöd för tekniken. Däremot funkar AT&T utan problem. 

Den stora frågan med det hela som inte har besvarats är hur det inbyggda SIM-kortet kommer att fungera med operatörslåsningar och liknande. I Sverige är det ingen operatör som stödjer inbyggda SIM-kort än så länge, men det här kan å andra sidan vara en slags testrunda för en betydligt större utrullning världen över framåt hösten.

.

.

 

.