4G dominerar

Inför 3G-stängningen: Så mycket används svenska 3G-nät idag

Apple Ipad Mini med Retinaskärm - 4G

Telia som redan aviserat stängningen av sitt 3G-nät är den operatör som har högst andel 4G när vi summerar användarnas anslutningar.

Publicerad Uppdaterad

Mobil har tidigare rapporterat om att Telia under 2023 ska stänga sitt 3G-nät och att även 2G-nätet ska läggas ner, men först 2025. Då hänvisas alltså kunder helt till de då utbyggda 4G- och 5G-näten. Telia har inte svarat på hur många kunder det här drabbar och hur många som alltså kommer att tvingas skaffa ny telefon för att kunna ringa. Nu visar siffror från analysföretaget Tutela hur flitigt 3G-näten i Sverige används kontra 4G.

Tutela gör en rad olika mätningar där vanliga svenskars smartphones används och de ger därmed en bra bild av hur det faktiska användandet ser ut. Tutelas tester visar att ungefär 90 procent av dataanvändningen i svenska mobilnät går via 4G. Då anges andelen av den totala uppkopplade tiden och det handlar alltså inte om datamängd. Telia, som ju redan aviserat den kommande stängningen av sitt 3G-nät har den största andelen 4G-användning, 92,7 procent. Tre är den operatör som har lägst andel 4G-användning bland sina kunder som fortfarande 12,4 procent av tiden använder 3G istället. 

Tutelas mätningar är begränsade till smartphones, så varken enklare, äldre telefoner eller uppkopplade prylar som larm och liknande räknas med här. Med hjälp av en särskild mjukvarumodul som erbjuds till apputvecklare får Tutela sina mätdata. Mjukvarumodulen laddar upp och ner data med jämna mellanrum och ger apputvecklare en inkomstkälla som gör att de kan erbjuda sin app gratis och med mindre reklam eller helt utan annonser.