Förbud att hålla i mobil vid bilkörning

Inför trafikhelgen: Många surfar bakom ratten trots förbudet

Påskhelgen är en intensiv helg i trafiken då många är ute på vägarna. En ny undersökning visar att många som kör bil använder mobilen samtidigt trots att det är olagligt.

Publicerad Uppdaterad

Den nya lagen trädde i kraft för ett drygt år sedan och säger att man som förare inte får hålla mobiltelefonen i handen när man kör. Förbudet innebär alltså att det under färd är förbjudet för den som kör att till exempel sms:a, surfa eller tala i telefonen utan att använda handsfree.

30 procent bryter mot lagen

En undersökning från försäkringsbolaget If visar att 30 procent av bilförarna ibland pratar med mobilen i handen under färd. Undersökningen visar också att mer än var tredje bilförare sköter gps-navigering, nästan en av fyra sms:ar och lika många väljer musik på sin mobil under körning. För att undvika att bryta mot lagen ska man alltså sätta igång gps och väja musik innan man börjar köra. Om telefonen sedan sitter i till exempel en hållare och du inte håller den i handen är det fritt fram att använda den som till exempel gps-navigator. Undersökningen genomfördes 21-31 mars 2019 och sammanlagt 2879 personer över 18 år och som kör bil svarade på frågan om mobilanvändning bakom ratten.

När en motsvarande undersökning genomfördes gör två år sedan svarade färre att de talar i telefon med mobilen i handen under färd. Lagen har alltså inte avskräckt. Enligt undersökningen är många osäkra på vad lagen faktiskt säger och var sjätte tror till exempel att man får sms:a.

– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Det är svårt att få en komplett bild av hur många olyckor i trafiken som orsakas av mobilanvändande, men enligt Trafikverkets statistik där man analyserat 323 olyckor under åren 2013-2016 finns mobiltelefonen med i beskrivningen för 80 procent av olyckorna.