Nordisk undersökning
Ingen ökad cancerrisk för barn
En studie av mobilstrålning visar ingen ökad risk för hjärntumörer hos barn som använder mobiltelefonen mycket.
Studien är publicerad i Journal of the National Cancer Institute. I studien intervjuades barn och ungdomar i åldern 7-19 år i Danmark, Norge, Sverige och Schweiz. Mobilvanorna hos 352 barn som insjuknat med en hjärntumör jämfördes med en kontrollgrupp av 646 friska barn.
- Det finns hypoteser om att barn skulle kunna vara extra känsliga för mobilstrålning för att deras hjärnor håller på att utvecklas. Men de resultat vi fått tyder inte på att barn skulle vara mer känsliga än vuxna, säger Maria Feychting som varit med och gjort undersökningen.
Studien kunde inte hitta något samband mellan mobilanvändandet och hjärntumörer hos barn. Det är en jämförelsevis liten studie, men felmarginalen är tillräcklig för att den ökade risken för hjärntumörer måste vara mindre än 2 på 100 000 fall för att inte upptäckas i studien.
Maria Feychting är kritisk till den WHO-rapport som ansåg att mobiltelefoni kan vara cancerframkallande. Hon tycker att man borde ha kategoriserat mobiltelefoni som att tillräcklig information saknas för att kunna klassificera om det är farligt eller ej. Hon påpekar att mobiltelefoni är en så omfattande förändring av miljöfaktorerna att det borde märkas i statistiken om det var farligt.
- Om det fanns en ökad risk för hjärntumörer måste det vara så att förekomsten ökat de senaste 15 åren. Men man ser ingen som helst förändring i antalet hjärntumörer. Det talar enligt min mening emot att mobiltelefoni orsakar cancer, fortsätter hon.
Inte heller hos barn och ungdomar kan man se någon ökad frekvens av hjärntumörer.