https://www.mobil.se/nyheter/inofficiell-mario-sprider-skadlig-kod
562590
Nyheter
Android

Inofficiell Mario sprider skadlig kod

De som inte har haft tålamod att vänta på att Super Mario Run släpps officiellt till Android kan istället ha utsatt sig för skadlig kod som hamnat i mobilen.

Spelet Super Mario Run, som officiellt än så länge endast finns till Ios, har visat sig vara en succé. Enligt Nintendos Shigeru Miyamoto är säkerhetsaspekten en av anledningarna till att en Android-version av spelet, som kräver en aktiv internetuppkoppling, ännu inte har lanserats. 

”För oss är mjukvaran en väldigt viktig tillgång. Och för konsumenterna som köper spelet så vill vi erbjuda dem spelet på ett sätt så att mjukvaran är säker.”, har Miyamoto sagt i en tidigare intervju med sajten Mashable.

Vissa Android-användare verkar dock inte ha tålamod nog att vänta tills spelet dyker upp på Google Play någon gång under 2017. Istället har de valt att ladda ner påstådda versioner av spelet från diverse mindre pålitliga webbsidor. Enligt sajten The Hacker News varnar nu säkerhetsföretaget Trend Micro för att piratversionerna, samt webbsidorna i sig, kan innehålla skadlig kod. Trend Micro säger att det har förekommit exempel på att en APK-fil, som påstods vara Super Mario Run, har tagit över mobilen och börjat skicka sms, ta bilder, spela in video och logga enhetens gps-position, utan att användaren har varit medveten om att det sker. 

Det bästa sättet att skydda sig mot dessa typer av skadlig kod är helt enkelt att inte ladda ner och installera spel och program från andra ställen än Google Play.