Annons

Trots vikande försäljning

Inte så illa som befarat för Nokia

Nokia-aktien stiger efter en kvartalsrapport som överträffande förväntningarna trots att försäljningen minskat jämfört med samma period förra året.

Publicerad Uppdaterad

Genom att redovisa ett rörelseresultat för förra årets fjärde kvartal på 478 miljoner euro överträffade man analytikernas förväntningar på i genomsnitt 311 miljoner euro, enligt nyhetsbyrån Reuters. Motsvarande siffrra för fjärde kvartalet 2010 var 1090 miljoner euro.

Nokia sålde 113,5 miljoner telefoner under förra kvartalet. Det innebar visserligen en ökning med 6 procent jämfört med förra årets tredje kvartal.  Det bör dock nämnas att fjärde kvartalet och försäljningen inför jul är speciellt för elektronikbranschen och om man jämför med fjärde kvartalet 2010 så innebär det att det såldes 8 procent färre telefoner i slutet av 2011.

I rapporten skriver Nokia-chefen Stephen Elop att man generellt är nöjd med den del av verksamheten som säljer mobiltelefoner och att fjärde kvartalet inneburit ett viktigt steg i Nokias omställning. Han nämner särskilt försäljningen av modeller med dubbla sim-kort i Indien, Mellanöstern, Afrika och Sydostasien, där tillväxten i procent har varit tvåsiffrig.

Elop är också nöjd med att man lanserade Lumia 800 och Lumia 710 inom sex månader efter att man skrivit på avtalet med Microsoft och att lanseringen skedde tidigare än planerat, vilket Elop anser vara ett bevis på man är på väg att "ändra Nokias klockfrevens".

Nokia uppger att Lumia-modellerna nu har sålts i över 1 miljon exemplar och under 2012 planerar man att börja sälja Lumia-mobiler i Kina och Latinamerika.