https://www.mobil.se/nyheter/ios-1214-ar-har-apple-lagar-facetime-buggen
566563
Nyheter
Ingen mera tjuvlyssning

Ios 12.1.4 är här – Apple lagar Facetime-buggen

En bugg hos Apple gjorde det möjligt för den som ringer ett gruppvideosamtal i Facetime att tjuvlyssna på andra utan deras medgivande.

När buggen som gjorde att man kunde tjuvlyssna på andra Iphone-användare utan deras medgivande upptäcktes valde Apple att helt stänga av funktionen för gruppsamtal tills man hade en lösning på problemet. Buggen innebar att den som ringde ett gruppsamtal kunde höra ljudet från den uppringdes Iphone innan den  personen svarade. Buggen upptäcktes enligt uppgift av en amerikansk fjortonåring som i en vecka förgäves försökte uppmärksamma och varna Apple om problemet. Det var först när buggen fick spridning i sociala medier som Apple reagerade och stängde av Facetimes gruppvideosamtal i väntan på en buggfix. Den buggfixen heter IOS 12.1.4 och åtgärdar, berättar Apple, även ett problem med Live Photos som man upptäckte i samband med att man gjorde en översyn av Facetime.

I Apples rapport om uppdateringen som alltså framförallt åtgärdar säkerhetsproblem och inte tillför nya funktioner, namnger man tonåringen Grant Thompson på Catalina Foothills Highschool som alltså var den som hittade buggen. Apple specificerar inte vad problemet med Live Photos var, utan säger bara att det nu åtgärdats. Gruppsamtal med video i facetime är fortsatt avstängt för de som ännu inte uppdaterat till den nya versionen av IOS, 12.1.4 som alltså finns ute nu.