Annons

Tyngre, snabbare, skarpare

Ipad Mini Retina: Första intrycket

Apple Ipad Mini med Retinaskärm - framifrån
Apple Ipad Mini med Retinaskärm - 4G
Apple Ipad Mini med Retinaskärm - botten
Apple Ipad Mini med Retinaskärm - upplösning jämfört med gamla Ipad Mini
Apple Ipad Mini med Retinaskärm - baksidan
Apple Ipad Mini med Retinaskärm - från sidan
Apple Ipad Mini med Retinaskärm - jämförelse textskärpa

Snabbare, men faktiskt även tyngre än föregångaren. Vi har börjat testa nya Ipad Mini med Retinaskärm.

Publicerad Uppdaterad

När Iphone 4 lanserades gjorde samtidigt Apples Retina-skärm entré. Upplösningen var väldigt imponerande då, men sedan dess har flera konkurrenter överträffat Retinaskärmen och levererat skärmar med betydligt högre pixeltäthet och ännu bättre skärpa i detaljerna.

Nyligen släppta Ipad Air är framförallt lättare och snabbare än sin föregångare. Jämför vi Ipad Mini med Retinaskärm och den enhetens föregångare är det färre skillnader. Formatet är identiskt, inklusive marginalen från skärmens kant ut till enhetens kant. Dessutom är Ipad Mini Retina faktiskt 20 gram tyngre än den gamla Ipad Mini som fortfarande säljs. I bilderna här i artikeln jämför vi nya och gamla. Det är den vita enheten som är den nya Ipad Mini Retina och den svarta som är den gamla modellen utan Retinaskärm.

Främsta nyheten
Retinaskärmen som är den främsta nyheten i Ipad Mini Retina är så klart betydligt skarpare än föregångaren och tar du en skärmpump från gamla Ipad Mini och jämför som vi gjort, ja då ser du att antalet pixlar är fyra gånger så många i Ipad Mini med Retinaskärmen. Det här märker man främst när man läser texter och du reagerar kanske inte direkt, men visst känns det mer vilsamt att läsa när texten är skarpare. Om man verkligen kisar och jämför detaljerna så är skillnaden väldigt tydlig och texten på gamla Ipad Mini känns grötig och halvsuddig.

Hastigheten är den andra stora nyheten och att ladda ner en app via mobilnätet innebär betydligt mindre väntetid tack vare att Ipad Mini nu har riktigt 4G-stöd för våra svenska 4G-nät. När vi testar att ladda ner kommer vi upp i 40 Mbit/s på Södermalm i Stockholm. När du sedan ska starta och använda appen du laddat ner blir processorns utökade kapacitet tydlig även den.

Det är de första intryck vi samlat på oss efter en kort stund med nya Ipad Mini och dess Retinaskärm. Inom kort kan du läsa vårt fullständiga test av enheten.