Legendaren snart borta från Nokia

Jorma Ollila: "Jag är näste på tur"

Efter dagens byte på vd-stolen på Nokia kom snabbt kommentarer från analytiker: Även styrelseordföranden Jorma Ollila borde avgå. Repliken från Ollila kom snabbt vid presskonferensen som nyss avslutades i Finland. "Jag är näste man att gå" berättade Ollila när de finska journalisterna ifrågasatte hans fortsattning som styrelseordförande.

Publicerad Uppdaterad

När Olli-Pekka Kallasvuo för tre år sedan tog över som Nokiachef valde hans företrädare Jorma Ollila att sitta kvar i ledningen, i form av styrelseordförande. De två – Ollila och Kallasvuo – har i större delen av sina vuxna liv arbetat tillsammans på Nokia och varit med i uppbyggnaden av världens största mobiltillverkare.

Men finska journalister var på dagens presskonferens snabba att ifrågasätta Jorma Ollilas beslut att sitta kvar som styrelseordförande. "För två år sedan sade du att två år var en lagom period för dig att sitta kvar som styrelseordförande. Hur ser du på din framtid nu?"

- Styrelsen ville väldigt starkt att jag skulle fortsätta som ordförande ytterligare en tid. Men min tid som ordförande kommer snart att vara över. Jag stannar för att hjälpa Stephen att komma in i jobbet, styrelsen ville väldigt gärna det, sade Jorma Ollila.

Ollila medgav även att beslutet att låta nuvarande vd Olli-Pekka Kallasvuo, inom Noia allmänt känd som "OPK", hade varit svårt.

- Jag har arbetat med Olli-Pekka i mellan 25 och 30 år. Det här har inte varit lätt. Under de senaste månaderna när jag har haft en diskussion om detta med Olli-Pekka. Vi har diskuterat det ungefär varannan dag. Det har inte varit något smällande i dörrar utan en professionell diskussion om hur vi ska gå vidare.