Det häftiga med Nokia är att de vågar satsa på galna och experimentella mobiltelefoner, som de till exempel gjorde med 7280 - en läppstiftsformad mobil som var mycket speciell men också en ren sms-mardröm. Därför var det med stor misstänksamhet jag tog mig an Nokia 7370, som är en del av Nokias nya designkollektion som de oblygt kallar L'Amour.
Jag vet inte om du kommer ihåg Nokias något säregna design-serie som kom 2004. Den marknadsfördes kraftigt med några ambitiösa reklamfilmer som var lite för smarta för sitt eget bästa, och var klart mest riktade mot modedesigners och andra som kan tänkas leka med köns- och identitetsgränser. Det minsta man kan säga är att serien skilde sig från resten av utbudet på mobilmarknaden, och Nokia har samma syfte med den nya kollektionen L'Amour.
Som ett plagg
Modellen 7370 är också förhållandevis egensinnig, men tursamt nog långt mer användarvänlig än till exempel 7280 (en jämförelse som egentligen inte är speciellt rättvis). Skalet är gjort av ett läderliknande material, så telefonen känns närmast som någon sorts plagg och inte som ett stycke elektronik. Den har till och med ett litet märke på sidan, ungefär som på ett klädesplagg. Skalet går i krämigt vitt och café latte-brunt och framsidan är guldfärgad med ingraverade mönster.
För att aktivera telefonen roterar man den övre delen 180 grader så att den fälls ut helt. 7370 liknar då faktiskt en helt vanlig telefon. Den är lika lätt att öppna för höger- såväl som för vänsterhänta, eftersom telefonens övre del kan rotera åt bägge hållen. Knapparna är lagom stora och riktigt bekväma att använda. Dock kunde navigationsknappen ha varit lite större. Jag har knappast världens största fingrar, men jag råkade ändå trycka lite fel när jag hade bråttom. Så om Moder Natur har utrustat dig med några ordentliga wurrar till fingrar skulle det kunna bli lite problematiskt att bläddra runt i menyerna. Överlag har telefonen en tilltalande storlek och tar inte upp mycket plats i fickan.
Goda kontaktmöjligheter
Skärmen är någorlunda stor och väldigt skarp. Med bara nio huvudmenyer får man en bra överblick när man trycker på menytangenten. Menyn är annars av klassiskt Nokia-snitt, och eftersom vi nu talar om en cool liten designmobil finns det följdriktigt en mängd möjligheter att anpassa kontakterna i adressboken. Du kan till exempel få en video-ringsignal när en viss kontakt ringer upp - en detalj vars använbarhet kanske kan diskuteras, men lite fiffig är den ju. Man kan också bara koppla en bild av vederbörande eller använda en speciell ringsignal. Dessutom kan man skriva e-post- och hemsideadress till de enskilda kontakterna, bara för att nämna några av funktionerna under menyn Kontakter. Det är för övrigt ganska enkelt att ställa in telefonen för att sända och ta emot e-post.
Man kan välja att få hela menyöversikten överst på skärmen, och man kan ha dagens göromål liggande så att man alltid ser när man ska göra vad, och var.
Radion bättre än kameran
Kameran på 1,3 megapixel är lätt att använda, men bildkvaliteten är inte överdrivet imponerande. Trots funktionen för kvällsljus blir bilder under dåliga ljusförhållanden lätt gryniga og färgerna förlorar sin skärpa. Vid dagsljus har kameran en lättare uppgift, men inte heller här övertygar den.
Om man inte är helt nöjd med motivet man fotat kan man fixa till det med hjälp av funktionen Bildredigering. Här kan man till exempel lägga in text, en ram och en liten bild i bilden. Den sistnämnda funktionen är härlig tycker jag, men tyvärr sparas då bilden i GIF-format i cirka en tiondel av den ursprungliga storleken. Det är dumt, för då kan den inte användas till mycket annat än att MMS'as till andra mobiltelefoner. På en datorskärm och i en utskrift blir bilden helt enkelt för liten. Det problemet gäller genomgående när man redigerar bilderna.
Kameran har åtta gångers digital zoom, vilket låter imponerande. Men allt man gör när man zoomar digitalt är faktiskt bara att försämra bildkvaliteten. Om FM-radion finns inte mycket att säga, förutom att den fungerar riktigt bra. Den biten har i alla fall Nokia koll på.
För svaga prestanda
Det inbyggda minnet är på bara 10 mb, och kan inte utökas med externa minneskort - det är för svagt, för vad ska man då använda videoinspelnings- och mp3-möjligheterna till? Efter två mp3-låtar är minnet fullt, och då kan man inte spara bilder eller speciellt många meddelanden. Nä, Nokia skulle ha hållit sig till den lysande FM-radion istället för att lura användaren med funktioner som mp3-spelaren. Den kan i praktiken bara användas till ringsignaler i mp3-format som man i förväg har redigerat så att de inte tar upp för mycket plats. En annan svaghet hos telefonen är det klena batteriet. Använder man sin mobil för att ringa, SMS'a, MMS'a, ta bilder, lyssna på radio och surfa på nätet får man en energislukande cocktail som kräver lång batteritid, och det hittar man inte hos 7370.
Webbläsarproblem
Det kan vara trevligt med en liten titt på nätet när man är på väg någonstans, och det kan man förstås också med denna modell - vi talar om XHTML-surfande vid hög hastighet. Det är dock inte den bästa webbläsare som Nokia har installerat i telefonen, så det tar lång tid att komma in på en webbsida som inte är optimerad för mobiltelefoner. Man tvingas dessutom bläddra fram och tillbaka en hel del för att kunna läsa texten. Det håller inte i längden. Därför ersatte jag den med den efter mångas förmenande bästa webbläsaren till mobiler, Opera Mini, som jag själv tidigare haft glädje av. Glädjen var dock kort denna gång eftersom mobilen på ren svenska fick tuppjuck i samma sekund som jag hade laddat hem och installerat Opera Mini. Den slocknade helt enkelt efter någon sekunds användande, så det programmet fick jag avinstallera. Den inbyggda webbläsaren blev också lätt instabil om telefonen inte var fullt laddad och stängde då den sida man just satt och läste. Emellanåt kunde jag utan problem installera andra program.
I gengäld är det ganska lätt att ställa in telefonen för att synkronisera med datorns almanacka och kontakter via Nokia PC Suite. Synkroniseringen kan göras över antingen Bluetooth eller med USB-kabel. En lite udda funktion bör nämnas till sist eftersom den säger något om vem telefonen riktar sig till: Storleksomvandling. Med den kan man snabbt få ett svar på vad skostorleken 43 eller midjemåttet 33 motsvarar i de flesta av världens storlekssystem.
Innan du köper
7370 är på många sätt en ganska genomsnittlig mobiltelefon med en hygglig kamera, en bra radio och OK att användas för nätsurfande. Av den anledningen kan den lätt matcha de flesta andra modeller i samma kategori. Designen är mycket annorlunda, så vill du skilja dig från mängden bör du ta en extra titt på 7370.
Alternativ
Sony Ericsson W550 har ungefär samma funktioner men bättre musikmöjligheter och ett något lägre pris på cirka 2500 kr. Den är dock mer riktad mot en yngre grupp köpare, där Nokia 7370 letar sin publik bland de mer mogna.
Nokia 7370
Typ: GSM Trippelband
Vikt: 104 g
Mått: 88 x 43 x 23 mm
Taltid: 3 timer
Standbytid: 220 timer
WAP: 2.0
Internet och datafunktioner: Gprs, e-mail, bluetooth, webbrowser, xhtml
Anslutninge till PC/Mac:Usb, bluetooth
Röststyrning: Ja
Ringsignaler: Polyfona och mp3-ringsignaler
Telefonbok: Namn, adress, e-mailadress, hemsida, foto, videoringsignal
Skärm: QVGA, 262.000 färger, 240 x 320 pixel
Spel: Phantom Spider följer med. Java-spel kan installeras.
Kamera: 1,3 megapixels 1280 x 960 pixel.
Övrigt: T9, kalender, alarm, mms, e-post, mediaplayer, väckarklocka, miniräknare, att-göra-lista, anteckningar, stoppur, viktomräknare, världsklocka, FM-radio.
Tillbehör: Stereohandsfree och laddare medföljer.
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens hemsida: www.nokia.se/phones/7370
Pris: 2700 kr
Delkarakter:
Telefoni och data: 7
Multimedia: 6
System och program: 7
Användarvänlighet: 8
Prestanda och minne: 6
För:
Design
Mange gode funktioner
FM-radio
Emot:
For lidt hukommelse
Webbrowser-problemer.
Minus infrarød
Total betyg: 68%