https://www.mobil.se/nyheter/klart-google-k-per-delar-av-htcs-mobil-verksamhet
564032
Nyheter
Affären gör Google till en starkare Apple-konkurrent

Klart: Google köper delar av HTC:s mobil-verksamhet

Rykten om att Google en längre tid varit intresserade av att köpa den svårt sargade elektroniktillverkaren HTC:s mobilverksamhet har cirkulerat under sommaren. Och ryktena visade delvis sig stämma, för nu står det klart att Google köper en stor del av HTC:s mobildivision för motsvarande 8,7 miljarder kronor.

Google är med Android redan idag en dominerande faktor på mobilsidan när det gäller mjukvara. Men på hårdvarusidan får man fortfarande leva i skuggan av jättar som Huawei och Samsung. En ännu viktigare konkurrent för Google är förstås Apple, som erbjuder alternativ både när det gäller hård- och mjukvara. På det sättet är köpet av HTC-verksamheten förstås fullt logiskt. Med förvärvet – som till stora delar innefattar teamet som jobbat med Googles Pixel-telefoner – skaffar sig Google total kontroll över tillverkningen av egna mobiltelefoner samtidigt som man får direkt tillgång till ett mycket kompetent hårdvaruteam samt en rad immateriella rättigheter. På sikt kan affären leda till att Google tar tätpositionen inom Android-hårdvara framför Samsung och blir en direkt utmanare till Apple, menar flera bedömare. 

Köpet innebär att det utvecklarteam som arbetat med Pixelmobilerna går över från HTC till Google. Det rör sig om drygt 2000 personer, hälften av HTC:s utvecklarteam. Google får också ett icke-exklusivt licensavtal på en del teknik som HTC äger rättigheterna till. Men man tar inte över någon produktionskapacitet, och HTC poängterar att man är kvar som mobiltillverkare och att teamet som utvecklat bland annat HTC U11 är kvar på företaget. 

Tätt samarbete

Det är lätt att dra paralleller med köpet av Motorola som Google gjorde 2012, en verksamhet man sedermera sålde till Lenovo. Men Googles band till HTC är betydligt starkare, inte minst till följd av det intensiva samarbetet kring Googles Pixel-telefoner. HTC har å sin sida haft det tufft på smartphone-marknaden, och behöver pengarna. Det kan tyckas som ännu en spik i kistan för HTC att göra sig av med hälften av sin utvecklingsavdelning och den verksamhet som förmodligen varit företagets lönsammaste, men det faktum att det så enkelt verkar ha gått att splitta ut det team som arbetar med Pixel talar för att de inte har haft särskilt mycket med resten av företaget att göra till att börja med.

Affären ska vara slutförd tidigt under nästa år, förutsatt att man får alla nödvändiga godkännanden som krävs. 

Ämnen