Klipsk lagrar massor av musik

Med 4 gigabyte minne och ett par smarta spellistor skiljer sig W950 från Sony Ericssons tidigare musikmobiler. Den briljerar på e-post och är Sony Ericssons smartaste Walkman. Kamera får du klara dig utan.

Publicerad Senast uppdaterad

Av Erik Mörner

Den åttonde Walkman-mobilen är den första som sticker ut och utmanar den bild man har av musikmobilen. W950 har alltså sju föregångare i Walkman-serien från Sony Ericsson och som telefon skiljer den sig rätt markant från föregångarna. Den absolut främsta tillgången är det generösa lagringsutrymmet. Med fyra gigabytes flashminne blir W950 genast en seriös konkurrent till dedikerade musikspelare och fyller man telefonen helt med musik får man plats med ungefär 1000 låtar.

W950 är inte bara en seriös konkurrent till musikspelaren, den är även den musikmobil som till form och funktion utstrålar mest seriositet. Mest påtagligt är kanske att den helt saknar kamera, precis som systermodellen M600 tillverkad i ett liknande skal. W950 är helt enkelt en smartphone, även om den känns nedbantad jämfört med M600 i och med att tangentbordet saknas och istället är ersatt av en enkel vanlig knappsats.

Som musikmobil är det givetvis Walkman-funktionen som först drar blickarna till sig. Jämfört med tidigare telefoner är den uppdaterad och det är ju samtidigt första gången vi hittar Walkman-programmet i en telefon med Symbian och Uiq som operativsystem. Sony Ericsson slår själva på trumman och berömmer programmet för att det numera ska visa skivomslagen till de låtar som spelas. I praktiken är det dock svårt att som användare vara lika lyrisk över just den punkten. Trots att man importerar musikfiler från egna cd-skivor eller från till exempel Itunes där skivomslaget visas syns det i telefonen bara på en bråkdel av filerna. För att skivomslaget verkligen ska synas måste man, visar det sig, manuellt lägga in omslagsbilder på de musikfiler man för över. Ingen funktion finns för detta i Disc2phone eller något annat av de program som följer med telefonen.

Med telefonen i fickan går det utmärkt att styra musikspelaren med fjärrkontrollen som sitter fast på telefonens medföljande headset.

Om man vill hålla telefonen i handen, se skärmen och styra den vägen kommer den dedikerade Walkman-knappen till vänster om siffrorna väl till pass. Oavsett var man är i menyerna tar Walkman-knappen dig till musikspelaren. Samtidigt lyser musikknappar upp ovanför siffrorna och aktiveras så man enkelt kan styra musiken. Det fungerar riktigt bra och samtidigt som musikknapparna dyker upp inaktiveras sifferknapparna.

I den aktiva spellistan kan man även välja låt med hjälp av hjulet på sidan av telefonen.

Spellistor kan man skapa själv, men faktum är att spelaren själv kan prestera ganska användbara urval utan att man som användare behöver anstränga sig. Eftersom man kan bläddra genom telefonens musikbibliotek utifrån artist, album, spår eller andra urvalskriterier är det lätt att den vägen välja en grupp låtar att lyssna på. På det sättet kan man alltså enkelt lyssna på alla låtar i Becks senaste album, låtarna på en viss samlingskiva eller all musik med Madonna. Den möjligheten att göra urval räcker ganska långt. Dessutom skapar telefonen ett gäng spellistor vartefter du spelar din musik. Där hittar man till exempel "Toppbetyg", "Minst spelade" om du vill undvika att lyssna på samma låtar om och om igen.

Track-id är en riktigt rolig funktion som gör att man kan få upp artist, album och låt på en låt man har antingen i telefonens egen fm-radio eller i omgivningen där man befinner sig. Idén är givetvis lysande och när det fungerar är det mycket användbart. Än så länge märks dock att det är en ny funktion och när jag testar 20 låtar i rad valda från en stor reklamradiostation klarar telefonen att identifiera 12 av 18 låtar. Den gissar dock inte fel en enda gång. Istället misslyckas den och då får man istället uppmaningen att försöka igen. Underlaget ger kanske inte en fullständig bild av tjänstens tillförlitlighet, men kan ändå ge en antydan om vad man kan vänta sig. Av resultatet att döma gick det inte att dra några slutsatser om tjänsten klarar en viss typ av musik bättre, till exempel utmärkte sig resultatet för de svenska låtarna inte från resten av musiken.

Resultatet i testet gör att man kanske ser Track-Id mest som ett spännande experiment, men även om resultatet inte är perfekt varje gång är det inte en tjänst som man skulle vilja välja bort.

Utöver själva den viktiga musiken kan W950 utbyta en hel del annan information med datorn. När man ansluter telefonen finns det flera sätt att göra det. Först och främst får man välja mellan trådlös anslutning via bluetooth eller trådbunden via den medföljande usb-kabeln. Utöver detta val finns även två olika överföringslägen som är anpassade till olika typer av överföringar. Via bluetooth går det bara att använda den långsammare överföringstypen. Då får man tillgång till de program som drar nytta av den. Det handlar till exempel om synkronisering av kontakter och kalenderuppgifter, filhantering och uppdateringstjänsten för att uppgradera telefonens systemprogramvara. I det medföljande programmet Sony Ericsson PC Suite markeras tillgängliga program med en färgram.

Väljer du att ansluta telefonen till datorn via bluetooth får du på köpet möjlighet att synka telefonen på ett ganska smidigt sätt, tanken är hur som helst god. Så fort telefonen kommer i närheten av datorn så synkas de senaste uppgifterna från till exempel kalender och adressbok över. Du behöver med andra ord inte aktivt komma ihåg att synka din telefon. Det räcker att telefonen befinner sig inom räckvidd från datorn. Den enda svagheten är egentligen att ett fönster med rapport om den genomförda synkningen kommer fram och det måste man stänga manuellt för att bli av med. Smidigare hade varit om man slapp information så länge synkroniseringen går smärtfritt.

Ansluter man istället via usb kan man välja mellan snabbt eller långsamt överföringsläge. Uppdateringstjänsten är tillgänglig även när man väljer den snabbare typen, men i övrigt är det bara programmet Disc2phone och film- och bildöverföring som går att använda.

Den som provat att ansluta och synka sin mobiltelefon mot en dator kan lätt bli avskräckt, men W950 är ganska lätt att komma igång med. Anslutningen via usb-kabeln går smärtfritt och det är främst proceduren för att ansluta via bluetooth som gott kunde förenklas. Där får man nämligen inte en enkel steg för steg-guide. Istället blandas engelska instruktioner med svenska menyval och man uppmanas öppna program och inställningar i flera steg, saker som programvaran borde kunna sköta själv, utan min inblandning. När man väl lyckats är dock bluetooth ett riktigt smidigt sätt att hålla telefon och dator uppdaterade med information.

För snabb dataöverföring på språng drar man gärna nytta av 3G-uppkopplingen i W950, men eftersom telefonen inte har någon kamera kan man inte genomföra videosamtal. 3G-hastigheten kommer dock väl till pass när man ska ladda ner e-post eller surfa. Faktum är att e-posten också är den applikation där skärmen kommer bäst till sin rätt. Det gäller både för den e-post du synkar med Outlook i datorn och konton som du ansluter till via mobilnätet. Översikten är riktigt bra och den märker man även när man använder webbläsaren som dessutom kan växla över i liggande läge. Det är väldigt användbart när man ska läsa lite längre texter på hemsidor man besöker. Webbläsaren klarar både mobilanpassade sidor såväl som vanliga webbsidor, men på de senare kan det vara svårt att få överblick. Om man däremot inte bara vill läsa, utan själv skriva till exempel ett e-postsvar sätter givetvis knappsatsen lite käppar i hjulen. Dokumenthantering saknas från start som en följd av detta, men med Symbian och Uiq som operativsystem finns så klart ett stort utbud med program för den som vill extrautrusta sin telefon.

Tillbaka till knappsatsen igen. Det handlar inte bara om det faktum att W950 till skillnad från syskonmodellen M600 saknar tangentbord. Nej, den knappsats som finns är inte särskilt enkel att använda heller. Ytan där knapparna sitter är helt slät och de respektive knapparna markeras bara med knappt märkbara punkter i plasten. Ytan är dessutom lätt svampig i känslan och därför är det ibland svårt att pricka rätt knapp.

Hjulet används generellt för att göra val i telefonen och genom att trycka in hjulet bekräftar man sitt val. Lite synd är det dock att volymknapparna sitter mitt emot och därför är det lätt att komma åt volymen när man tar i för att trycka in hjulet.

I kanten av telefonen sitter en penna för att man ska kunna navigera på den tryckkänsliga skärmen, men ofta går det bra att använda fingrarna. Många valknappar är placerade i botten av skärmen och dessutom stora nog för att fingret ska fungera som penna. Ibland måste dock pennan upp. När man skriver text får man också växla mellan att använda båda händerna på knappsatsen och byta grepp för att välja rätt ord med hjulet bland de alternativ som textinmatningen föreslår. För precis som majoriteten av mobiltelefoner använder T9 för att förenkla textinmatning med hjälp av knappsatsen.

Ladda över låtar till telefonen kan man göra på flera sätt. Vill man importera musik från sina befintliga cd-skivor gör man det enkelt via den medföljande programvaran Disc2phone. Den sköter hela processen och gör om musiken till mp3-filer för att sedan föra över dem till telefonen via usb-kabeln. Programmet tar ungefär 30 sekunder på sig att skapa en mp3-fil av en sång på en cd-skiva, givetvis beroende av hur snabb dator du använder. Att sedan föra över filen till telefonen tar bara 4-5 sekunder per låt. Det är också den tid man behöver vänta om man redan har ett bibliotek med musik på datorn och vill föra över de låtarna till telefonen. Har man redan färdiga mp3-filer på sin dator går det dock precis lika bra att dra över filerna direkt till telefonen, eftersom den kommer upp som en hårddisk i Windows. Samma sak gäller den som använder Macintosh. Sony Ericssons programvara Disc2phone finns bara till pc, men är främst för att göra musiken på dina cd-skivor till mp3-filer med rätt artist- och låt-information för att de sedan ska kunna användas i telefonen. Macanvändare får sköta överföringen från cd till dator separat, men kan sedan föra över filerna enkelt via usb eller bluetooth. Väl framme i telefonen får man söka efter musik från Walkman-programmet. Det läser av filinformationen i filen, precis som musikspelare i din dator gör. Därför presenterar telefonens spelare låtarna sorterat efter till exempel artist, album eller spår.

Tittar vi snabbt på telefonen som sådan ärprogramvaran relativt stabil. Under testperioden har jag råkat ut för att låtar oförklarligt börjar loopa i korta intervall och dessutom att uppspelning av låtar plötsligt avbryts utan förklaring. Dessutom har telefonen hängt sig vid några tillfällen, även om dess problem sammantagna har varit sällan återkommande. Man får hoppas att de åtgärdas i en systemuppdatering.

Telefonen W950 är en bra musikmobil främst tack vare lagringsutrymmet och en ganska genomtänkt musikspelare. Där tillför dock inte den stora skärmen särskilt mycket till upplevelsen. I e-post och webbläsare kommer den dock väl till pass. Det största frågetecknet är givetvis hur bristen på kamera påverkar chanserna för W950.

Innan du köper

Styrkorna är främst musiken och lagringsutrymmet samt e-posten med skärmen och den goda överblicken som självklara höjdpunkter.

Alternativ

Ett väl tilltaget minneskort i en annan musikmobil kan vara ett alternativ om du saknar en kamera i W950. Kanske Nokias N91 med hårdisk eller W850 från Sony Ericsson med både kamera och 3G.

Betyg:

Telefoni och data: 8

Multimedia: 8

System och program: 8

Användarvänlighet: 8

Prestanda och minne: 9

För:

Musikspelare och lagring

E-post

Emot

Knappsatsen

Totalt betyg: 82%

Sony Ericsson W950

Typ: 3G samt trippelband gsm

Vikt: 112 gram

Mått: 106 x 54 x 15 mm

Taltid: Upp till 2,5 timmar

Standbytid: Upp till 250 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post

Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth, ir och usb

Röststyrning: Ja, röstuppringning och röststyrning

Minne: 4 gigabyte flashminne

Ringsignaler: Polyfona ringsignaler, mp3 och aac

Telefonbok: Namn, telefonnummer, webbadress, adress, e-post, befattning, bild, födelsedag, och anteckningar kan lagras.

SAR-värde: 1,35 W/kg

Skärm: Tryckkänslig tft-skärm med 240 x 320 pixlar och 262144 färger

Spel: Två spel med följer Nightclub Empire och Quadrapop. Möjligt att ladda ner ytterligare spel och program (java och UIQ 3.0).

Kamera: Nej

Övriga funktioner: Musikspelare, fm-radio,track-id, rss-läsare, bildgalleri, webbläsare, ljudinspelare, kalender, anteckningar, att-göra-lista, miniräknare, enhetsomvandlare, stoppur och timer.

Tillbehör: Laddare, usb-kabel, stereoheadset med in-ear-lurar och batteri liksom synkprogramvara medföljer.

Uttag för extern antenn: Ja

Tillverkarens hemsida: www.sonyericsson.se/... />Pris: 5800 kronor