Allierade som använder utrustningen kan bestraffas

Knappast troligt med fler USA-uppskov för handel med Huawei

Det kan vara slut med uppskov för bolag som vill handla med Huawei, hävdar en representant för det amerikanska utrikesdepartementet.

Publicerad Uppdaterad

Kinesiska Huawei svartlistades av den amerikanska regeringen i maj, något som innebär att amerikanska bolag inte får göra affärer med den kinesiska elektronik- och telekomjätten. Men den amerikanska regeringen valde att omedelbart ge flera av företagen som handlar med Huawei en respit på 90 dagar. Detta då man ville ge amerikanska företag möjligheten att leverera delar och mjukvara som krävs för att upprätthålla och stödja befintliga nätverk och tillhörande utrustning. Man medgav också att mjukvara till Huaweis telefoner uppdaterades under perioden. Den första 90-dagarsperioden löpte nyligen ut, men den amerikanska handelskammaren valde att ge leverantörerna ytterligare tre månader på sig att leverera till Huawei, om man bara ansöker om tillstånd. I november är även den perioden över, och nu kommer signaler från det amerikanska utriksdepartementet om att det sannolikt inte blir några fler uppskov. Det är departementets biträdande sekreterare Rob Strayer som säger till affärspublikationen Bloomberg att ”temporära generella licenser sällan gäller för alltid”, något som förvisso låter rimligt oavsett vad man tycker om saken. 

Strayer säger även att Trumpadministrationen är redo att bestraffa de allierade som tillåter Huaweis utrustning i sina 5G-nät, något som man tidigare varnat för. Vissa länder har hörsammat det hela och valt att inte tillåta Huaweis utrustning i näten, medan andra valt att inte bry sig om saken. Vilken typ av bestraffning det skulle kunna handla om är oklart, men enligt Strayer så skulle det till exempel kunna handla om att man slutar dela underrättelseinformation med de länder som inte ställer upp på att bannlysa Huawei. När det gäller de nya telefonerna från Huawei så ser det med andra ord mörkt ut för den som vill kunna köra en ordinarie version av Android och dessutom få tillgång till Googles tjänster på dem.  

Källa