Kommunikationsmonster

Publicerad Senast uppdaterad

Siemens SK65 är till storleken bara marginellt mindre än Nokia 9300 och försumbart större än SonyEricsson P910i, båda utrustade med "riktiga" tangentbord. Då de andra tillverkarna använder sig av tangentbord som ska dras eller vikas ut tar Siemens en ny väg och provar en teknik som heter "cross to type".

Tankarna förs omedelbart tillbaka till transformers leksakerna som var populära för cirka 15 år sedan. Med ett enkelt handgrepp vrids undersidan ut medurs samtidigt som det fullt utrustade tangentbordet blottas för dagsljuset på varsin sida om den relativt stora färgdisplayen, då tangentbordet är fullt utvikt låses den automatiskt i position med ett tydligt klick som andas tysk industrikvalitet. Resultatet är en tillsynes simpel telefon som har omvandlats till ett kommunikations monster i form av ett kors. Denna lösning drar onekligen till sig mycket uppmärksamhet och reaktionen är oftast varför har ingen tänkt på detta förut?

I utvikt läge håller man telefonen med båda händerna och använder tummarna för att skriva. Tangentbordet är väl konturerat vilket är nödvändigt för att hitta de små tangenterna, att skriva på detta tangentbord görs inte helt obehindrat och jag med mina grova tummar har lite svårt att komma åt de översta tangenterna i mitten för att fingrarna helt enkelt stöter emot telefondelen som sticker upp i mitten. Tangentbordet känns ändå bättre än på till exempel Sony-Ericsson p910i eller Palmone Treo 650. De gånger man bara vill skriva med en hand kan man fortfarande använda den numeriska delen och ta hjälp av T9 vilket tillverkaren föredömligt nog har valt att behålla. Hastigheten på skrivandet är inte så mycket snabbare än med det numeriska knappsatsen men det är väldigt okomplicerat och är utan tvekan att föredra om man inte är så förtjust i T9.

Telefonen har bland annat stöd för trippelband, bluetooth samt e-posttjänsten blackberry.

För dataöverföring mellan datorn och telefonen är man hänvisad till antingen Bluetooth, IR eller den medföljande seriella datakabeln. Visst fungerar det med seriella anslutningar men det är både krångligt och föråldrat. Den medföljande Mjukvaran för backuper, synkronisering och annan dataöverföring fungerar inte på ett användarvänligt sätt och det är krångligt att få allting att fungera. Vid användning av seriella kabeln hade jag t.ex. problem med att få igenom överföringar utan att det ständigt avbröts.

Displayen är relativt stor med sina 2,5 tum och har en upplösning på 132 x 176 pixlar med 64000 färger men känns ändå lite ljusfattig och ibland för grötig för att man ska kunna vara helt nöjd. Skärmen fungerar fint i alla ljusförhållanden förutsatt att bakgrundsbelysningen är aktiverat. Översiktsbilden är bra och informationen om mottagning, batteri, meddelanden mm. finns presenterat på ett tydlig sätt oavsett vart i menyerna man befinner sig.

Menysystemet är lätt att använda men har man inte använt Siemens tidigare kan man känna sig lite desorienterad. Utforskar man menyerna lite djupare hittar man en hel del då programutbudet är relativt generöst. Under program menyn hittar man till exempel ett program som håller reda på dina golfpoäng, en nödtelefonbok med nummer till lokala nöd och service nummer samt en reseordbok som översätter de vanligaste fraserna och meningarna mellan engelska, tyska, franska, portugisiska, italienska samt spanska. Andra nyttiga program på telefonen är miniräknare, ljudinspelare, stoppur, timer samt en enhetsomvandlare som exempelvis kan tala om att Kaknästornets höjd är 6102 tum. De medföljande spelen schack, sänka skepp och ett golfspel håller alla hög kvalitet och indikerar också att målgruppen inte är action törstande ungdomar.

Kalendern är väldigt enkel och inmatningen likaså, man kan välja mellan månads, vecko och dagsöversikt men möjlighet att koda aktiviteterna med olika färgkoder saknas. Telefonboken rymmer 2000 kontakter och standardfälten från Outlook används.

E-posthanteringen i denna telefon relativt bra, den klarar pop, imap samt push mail med Blackberry. Konfigureringen går snabbt och orsakade inga problem på vare sig pop eller imap. Blackberry är en teknologi som är mycket populär ibland annat USA och ger dig möjlighet att bland annat få e-posten pushad till telefonen så fort de har anlänt till e-post servern. Vill man använda Blackberry på företagets servrar kostar det dock extra eftersom separat servermjukvara krävs.

Minnet i telefonen är väldigt begränsad med 25mb tillgängligt utrymme för användaren men så länge man bara ska spara dokument, e-post mm. räcker det ändå väldigt långt. Jag tycker ändå att Siemens kunde ha kostat på en kortläsare för minnesutbyggnad då det skulle ge så mycket mer möjligheter med hänsyn till multimedia mm. Batteritiden anges till 250 timmar och taltiden till runt fem timmar med ett standardbatteri på 750mAh men i praktiken innebär det att man får ladda telefonen varannan dag.

Trots en del irriterande brister som för lite minne och halvkrångliga menyer är detta ett intressant alternativ till t.ex Nokia 6820 och andra telefoner med QWERTY tangentbord. Dess klara styrka är helt klart e-posthanteringen och de som redan kör blackberry telefoner bör definitivt ta en närmare titt på denna modell.