https://www.mobil.se/nyheter/kris-hos-leverantoren-japan-display-efter-svag-iphone-xr-forsaljning
566582
Nyheter
Tvingas ta hjälp av investerare

Kris hos leverantören Japan Display efter svag Iphone XR-försäljning

En grupp investerare skjuter nu till pengar när skärmleverantören Japan Display hamnat i en problematisk finansiell situation, efter att orderingången från Apple minskat kraftigt.

Under många år har det varit rena pengamaskinen att vara en av Apples leverantörer, och många företag har varit helt beroende av sina kontrakt med den amerikanska it-jätten. Men när det går dåligt för Iphone börjar det förstås även gå dåligt för den som lagt alla äggen i Applekorgen. Det är skärmleverantören Japan Display ett färskt exempel på. Företaget tillhandahåller den LCD-display av ”liquid retina”-typ som används i Iphone XR. Har man inte levt bakom ett svart hål under det senaste halvåret så känner man sannolikt till att just Iphone XR inte har sålt tillnärmelsevis så bra som Apple hade önskat. Apple har i omgångar slagit av på produktionstakten, något som nu får effekter för Japan Display, vars intäkter är bereonde av Apple till hela 50 procent. 

Kan bli värre

Nu har en grupp investerare valt att gå in med motsvarande 6,7 miljarder kronor i Japan Display, i utbyte mot att de äger mellan 30 och 50 procent av företaget. Pengarna kommer dels från den statsbackade kinesiska investeringsfonden Silk Road samt den taiwanesiska skärmpaneltillverkaren TPK Holding. Affären förväntas vara i hamn någon gång under nästa månad. Men situationen kan bli värre för Japan Display. Rykten har gjort giällande att Apple eventuellt överväger en övergång till OLED-skärmar helt och hållet. Om det sker i år eller nästa år har varit föremål för spekulation, men när det händer lär Japan Display tappa alla sina affärer med Apple, som använder sig av Samsung och LG som OLED-leverantörer.